Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Soorten hagen voor in de tuin

Haagplanten vormen een mooie natuurlijke afscheiding van je tuin en bij voldoende hoogte bieden ze veel privacy. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Kies je bijvoorbeeld voor een snelgroeiende, een bladverliezende of een wintergroene haag? In dit artikel ontdek je populaire soorten hagen voor in de tuin en hun eigenschappen.

Snel naar: bladverliezende hagengroenblijvende hagensnelgroeiende hagenprijs

 

1) Bladverliezende hagen

Zoals de naam al zegt, verliest een bladverliezende haag in de winter of in de loop van het jaar zijn bladeren. Het verschilt van soort tot soort wanneer de plant zijn bladeren verliest en er nieuwe voor in de plaats komen. Bladverliezende haagplanten zijn vooral populair om hun mooie blad of hun prachtige bloemen. Dit zijn alvast enkele populaire bladverliezende haagplanten:

  • De haagbeuk kan goed tegen natte grond. In de winter laat de haagbeuk zijn blad vallen. Het zijn prima haagplanten die zorgen voor een hoge, strakke haag en relatief oud kunnen worden. Je kunt ze snoeien naar behoefte.
  • De beukhaag kan juist niet tegen al te natte grond. In de winter worden de bladeren bruin en dor, maar blijven wel aan de plant hangen. Ook de beukhaag zorgt voor een mooie strakke haag die je kan snoeien naar behoefte. Voor meer info over het aanplanten en snoeien van beukhagen kan je terecht in dit artikel.
  • De meidoornhaag is een gemakkelijke plant die het onder vrijwel alle omstandigheden prima doet. In het voorjaar komen er mooie witte tot wit-roze bloemen aan de meidoorn. De meidoorn heeft gedoornde takken waarmee je een ondoordringbare haag creëert. Daardoor is de meidoorn zeer geschikt als erfafscheiding.
  • De ligusterhaag is een snelgroeiende haagplant. Door de zachte blaadjes is liguster zeer goed te snoeien. Ook heeft liguster grote aantrekkingskracht op vogels die op zoek zijn naar bescherming. De liguster heeft geurende, witte bloemen waar later zwarte bessen voor in de plaats komen. In het artikel “Ligusterhaag: kenmerken, onderhoud, snoeitips & prijs” vind je meer info over deze haagsoort.

 

Op zoek naar een vakman voor het planten van een bladverliezende haag? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals in tuinaanleg. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

soorten hagen prijs

2) Groenblijvende (wintergroene) hagen

Wintergroene hagen blijven het hele jaar door hun blad behouden. Wintergroene hagen zijn er in diverse groentinten te krijgen, waardoor je qua kleur rekening moet houden met de planten die je ervoor plant. Als je een bladhoudende haag regelmatig snoeit, vertakt ze goed en heb je het hele jaar door een mooie ‘groene muur’ in je tuin. Populaire groenblijvende hagen zijn bijvoorbeeld:

  • De taxushaag: een zeer sterke en winterharde plant die behoort tot de langzaam groeiende coniferensoorten. De taxus geeft je tuin een mooie, luxueuze uitstraling. De mooie donkergroene kleur zorgt ervoor dat andere planten in de tuin goed tot hun recht komen. Door de langzame groei zijn ze in verhouding iets duurder dan snelgroeiende coniferensoorten. Voordeel is dat je minder snoeiwerk hebt aan een taxus. Voor snoeitips en meer nuttige info over taxushagen kan je terecht in dit artikel.
  • De buxushaag is een van de bekendste en meest populaire haagplanten. Deze haagplant is dan ook in vele tuinen te vinden. Met de buxus kun je zowel hoge als lage afscheidingen creëren. De buxusplant leent zich uitstekend om, door middel van snoeien, figuren te vormen. De buxus heeft kleine, halfronde blaadjes en draagt in de zomer een wat onopvallende witte bloem. Lees hier meer over buxus snoeien.
  • Een coniferenhaag is een overbekende tuinafscheiding. Ze zijn winterhard, oersterk en groeien snel. Coniferen zijn er in vele kleuren. Je hebt ze van blauwgroen, geelgroen tot diepgroen. Een zeer bekende coniferensoort is de Thuja of Levensboom.
  • De laurierhaag is ook in verschillende soorten verkrijgbaar. De laurier zorgt voor grote, brede hagen die vrijwel ondoordringbaar zijn en de hele winter een mooie groene kleur houden. De laurier is zeer winterhard en kan temperaturen tot min vijftien doorstaan. Daarbij groeit een laurier zowel in de zon als in de schaduw.

 

Graag een prijs op maat voor het aanplanten van een wintergroene haag?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij specialisten in tuinaanleg.

 

groenblijvende haag snoeien

3) Snelgroeiende haagplanten

Als je relatief snel een mooie groene haag wilt, kun je het beste kiezen voor snelgroeiende haagplanten. Zoals hiervoor beschreven, komen de Thuja (Levensboom) en de Liguster hier uitstekend voor in aanmerking. Een snelgroeiende haag vergt wel wat meer onderhoud dan een minder snel groeiende haag. Een snelgroeiende haag moet bijvoorbeeld vaker gesnoeid worden om te voorkomen dat de vorm verloren gaat. Andere planten die geschikt zijn als snelgroeiende haag zijn: de Hedera en de Leylandii Conifeer.

Wil je een snelgroeiende haagplant laten aanplanten door een professionele tuinaannemer?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij specialisten in tuinaanleg.

Wat kost een haag?

De prijs voor het aanplanten van een haagplant is afhankelijk van verschillende factoren. Natuurlijk is de soort haag een eerste belangrijke prijsbepaler. Wintergroene hagen zijn bijvoorbeeld gemiddeld iets duurder dan bladverliezende hagen. Daarnaast heeft de hoogte van de plantjes ook een sterke invloed op de kosten: hoe hoger de haag bij aanplanting is, hoe duurder ze wordt.

Het is natuurlijk ook van belang hoe lang de haag in je tuin moet worden. Voor een haag van twee meter heb je natuurlijk minder plantjes nodig dan eenzelfde soort haag van tien meter. Voor sommige hagen is het ook handig om dubbele rijen te poten zodat de haag breder wordt, maar daarmee wordt ze ook weer duurder. Het maakt ook verschil of je plantjes met blote wortels (goedkoper), of in een pot (duurder) koopt.

Voor de goedkoopste hagen zoals beukenhagen kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 25 euro per lopende meter. Deze startprijs geldt voor een haag die aangeplant wordt met een hoogte van 60-80 cm. Uiteraard zullen de kosten nog oplopen als je kiest voor een luxueuzere haagsoort.

2.5/5 - (2 votes)
 
Haag planten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
2.5/5 - (2 votes)
Lees ook
beukenhaag
Beukenhaag: kenmerken en verzorging
buxusmot herkennen
Buxusmot: hoe herkennen en bestrijden?
taxus
Taxushaag: kenmerken en verzorging
ligusterhaag kenmerken
Ligusterhaag: kenmerken en verzorging
buxus alternatieven
6 interessante buxusvervangers
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten