Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Buxusmot: hoe herkennen en bestrijden?

De buxusmot is een nachtvlinder die oorspronkelijk uit Azië komt. Door de import van buxusplanten is de buxusrups meegereisd naar Europa. De rups van de buxusmot voedt zich met de buxusplant. De buxusmot heeft in Europa weinig natuurlijke vijanden waardoor de soort zich onverminderd voortplant. Volledig ervan verlost geraken lukt waarschijnlijk niet meer, maar mits enkele voorzorgsmaatregelen en efficiënte bestrijdingsproducten kan je er minder hinder van ondervinden.

 

Hoe herken ik de buxusmot?

Het lichaam van de rupsen van de buxusmot zijn overwegend groen. Hierop zie je zwart en witte strepen en stippen. De rupsen op de buxus worden in het voorjaar actief en beginnen dan de buxusbladeren op te eten. In april en mei kan je de eerste vlinders verwachten.

Deze zijn overwegend wit met een zwarte rand. De buxusmot leeft maar kort: slechts 8 dagen. In die 8 dagen legt het zoveel mogelijk eitjes op de buxusstruiken. Deze eitjes ontpoppen in augustus en in september komt er dan een nieuwe generatie buxusmotten. Ze zijn dan meestal veel talrijker dan in het voorjaar.

 

buxusmot herkennen

 

Hoe herken ik de schade van de buxusmot?

De schade aan de buxus kan je vrij gemakkelijk herkennen, doordat alle bladeren van de plant zijn aangevreten.

Ook dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en bladskeletten is een manier van schade die aangebracht is door de rupsen op de buxus. In Azië voedt de buxusrups zich voornamelijk met de soort Buxus Microphylla.

In Europa valt vooral de Buxus Rotundifolia in de smaak. Inmiddels is bekend dat ook andere buxussoorten worden gegeten door de buxusrups.

 

De buxusmot bestrijden

Een veel gehoorde opvatting is dat je het beste de hele buxusstruik kan verwijderen als de buxusmot deze aantast. Er zijn echter meerdere manieren om de buxusmot te bestrijden.

  • Met de hand verwijderen: is een van de effectiefste manieren om de buxusmot te bestrijden. Je verwijdert de rupsen en de poppen systematisch met de hand. Dit is wel een karwei dat behoorlijk veel tijd vraagt, maar je beperkt de vervolgschade aanzienlijk. Draag ook zeker handschoenen bij het verwijderen van buxusrupsen.
  • Een feromonenval: is een val waarin een specifieke lokstof van de vrouwelijke vlinders zit. Die trekt mannelijke vlinders aan. Als de vlinders in de val zitten, kunnen ze niet meer ontsnappen en zich dus ook niet meer voortplanten.
  • Bestrijdingsmiddel: deze middelen doden meestal alleen de jonge rupsen. Oudere rupsen en poppen blijven leven. Daarom is het nodig om het sprayen enkele keren te herhalen. Wees trouwens erg voorzichtig met bestrijdingsmiddelen, ze kunnen ook andere (nuttige) insecten doden. Bekijk onze bestrijdingsmiddelen in de webshop:

Ga naar de webshop

 

 

Herstelt de buxusplant na de buxusmotschade?

Het kan zijn dat de buxusmot langs is geweest en jouw buxusplanten alleen nog bestaan uit een paar zielige afgekloven takjes. Veel mensen besluiten dan maar om de plant te verwijderen en een nieuwe te planten. Dit is echter helemaal niet nodig. Door de plant te voorzien van de juiste buxusvoeding merk je dat de blaadjes na een tijdje weer helemaal terugkomen. Bestel hier je buxusvoeding in onze webshop.

Ook zal de buxusplant nu sterker en weerbaarder zijn tegen buxusrupsen en motten. De samenstelling van de meststof en de spoorelementen die in de voeding zitten, zorgt namelijk voor een preventieve en ook genezende werking tegen de buxusmot.

Zijn je planten helemaal kaalgevreten en besluit je toch om ze te verwijderen, dan kan een tuinaannemer je daar bij helpen. Met zijn expertise en machines zijn je buxussen zo verwijderd en jouw rug blijft gespaard. Ontvang hier vrijblijvend offertes van tuinaannemers uit je buurt.

 

 

Alternatieven buxus

Het klinkt simpel, maar om van alle problemen met de buxusmot af te zijn, kan je ook voor een alternatieve plant kiezen. Er zijn ook planten die heel erg op de buxus lijken, maar die de buxusmot niet aantast. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Japanse hulst: de Ilex Crenata wordt gezien als de ideale vervanger voor buxus. De Japanse hulst lijkt goed op de buxus. Het voordeel is dat de buxusmot deze plant niet lust. Maar doordat de Ilex Crenata sneller groeit, moet je ze vaker snoeien.
  • Taxus: struik metfijne, donkergroene naaldjes. Lijkt minder op buxus, maar is perfect te snoeien in een mooie, volle vorm. Groeit traag en daardoor onderhoudsvriendelijk. En je helpt er kankerpatiënten mee genezen. Snoei-afval van taxus wordt ingezameld in containerparken om er medicamenten voor chemotherapie van te maken.
  • Chinese kamperfoelie: kost weinig en groeit snel toe. Moet daardoor 3 tot 4 keer gesnoeid worden per jaar.

Ben je er nog niet aan uit? Een gespecialiseerd tuinman kan een bodemanalyse uitvoeren en zo bepalen welke struiken en planten het best gedijen in jouw grond met het minste kans op ziektes. Vraag hier je bodemanalyse aan.

4.5/5 - (2 votes)
 
Haag planten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.5/5 - (2 votes)
Lees ook
ligusterhaag kenmerken
Ligusterhaag: kenmerken en verzorging
taxus
Taxushaag: kenmerken en verzorging
beukenhaag
Beukenhaag: kenmerken en verzorging
soorten hagen
Soorten hagen voor in de tuin
buxus alternatieven
6 interessante buxusvervangers
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!