Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

6 interessante buxusvervangers

De populariteit van de buxus betekent zijn eigen ondergang. Doordat de plant zoveel gebruikt werd, is hij ten prooi gevallen aan de buxusmot. Ben jij het ook beu om uren tijd en massa’s geld te steken in het bestrijden van die verdomde buxusmot? Denk er dan eens over na om je buxusstruiken te laten uittrekken en een alternatief voor buxus in de plaats te zetten. Het blijven bestrijden van de buxusmot is bovendien zeer slecht voor het milieu. Wij zetten 6 goede buxusvervangers voor jou op een rijtje.

HaagligusterGewone ligusterChinese kamperfoelieJapanse hulstVenijnboomHemelse Bamboe
Latijnse naamLigustrum OvalifoliumLigustrum VulgareLonicera NitidaIlex CrenataTaxus BaccataNandina Domestica
BladerenOvaal
Diepgroen
Smal & langgerekt
Donkergroen
Ovaal
Donkergroen
Ovaal
Donkergroen
Naalden
Donkergroen
Lansvormig
Kleur varieert
BloeiperiodeJuni - JuliJuni - JuliMei - JuniMei - JuniMaart - MeiJuli - Augustus
Snoeibeurten22 of meer3 tot 4221
SnoeiperiodeMei
Augustus
April - Mei
September - Oktober
Om de 3 à 4 maandenJuni
Oktober
Juni - Juli
September - Oktober
Maart - April
StandplaatsHalfschaduw
Zon
Halfschaduw
Zon
Schaduw
Halfschaduw
Zon
Schaduw
Halfschaduw
Zon
Schaduw
Halfschaduw
Zon
Halfschaduw
Zon
BodemNeutraal tot kalkrijk
Goed doorlatend
Niet constant nat
Neutraal tot kalkrijk
Goed doorlatend
Niet constant nat
Neutraal tot kalkrijk
Goed doorlatend
Zand, leem, klei
Lichtzuur
Licht kalkrijk
Neutraal
Lichtzuur
Kalkrijk
Neutraal
Neutraal tot kalkrijk
Goed doorlatend
Vruchtbare grond
PrijsMet kluit
Vanaf € 13
Met kluit
Vanaf € 12
Blote wortel
Vanaf € 1
Met kluit
Vanaf € 7
Met kluit
Vanaf € 6
In pot
Vanaf € 6
Ontvang hier gratis advies en vrijblijvend prijsoffertes van erkende tuinaannemers uit je buurt op maat van jouw project.

 

1. Haagliguster (Ligustrum Ovalifolium)

Haagliguster is een semi-wintergroene haagplant die snel en bijna overal groeit. Ligusterhaag is een populaire haagplant die makkelijk in onderhoud is en enkel zijn bladeren verliest bij strenge winters. Haagliguster is een sterke en robuuste plant die bijna overal groeit, ook langs de straatkant. Dat maakt van haagliguster de ideale buxusvervanger. De Ligustrum Ovalifolium heeft een diepgroen, ovaal blad. Met zo’n 30 cm per jaar groeit deze plant snel wat een regelmatige snoei (2 tot 3 keer per jaar) vereist. Kies je ervoor de haag niet te snoeien in het voorjaar, dan krijg je tijdens de zomer mooie witte bloemetjes. In de herfst zijn dat besjes. Opgelet: deze bloemetjes en bessen zijn giftig. Een speciale variant op deze liguster is de Liguster Ovalifolium Aureum met prachtige geelgroene blaadjes.

 

2. Gewone liguster (Ligustrum Vulgare Atrovirens)

In tegenstelling tot de ligustrum ovalifolium heeft de liguster atrovirens een relatief smal en langgerekt blad. Deze ligustersoort is ook ideaal als haagplant en dus een goed alternatief voor buxus. De gewone liguster houdt zowel van zon als schaduw en gedijt dus overal. Deze liguster is tevreden met een niet te natte en goed doorlaatbare grond. De gewone liguster is een zomerbloeier.

De minder dichte begroeiing langs de binnenkant is de ideale omgeving voor vogels om hun nest in te maken. Ondanks dat de Liguster Atrovirens snel groeit, vergt de haag relatief weinig onderhoud. 2 tot 3 keer per jaar snoeien is ideaal om de haag in model te houden. Met regelmatig snoeien blijft de haag bovendien mooi compact. Ook de bloemen en besjes van de Liguster Atrovirens zijn giftig.

 

3. Chinese kamperfoelie (Lonicera)

De Chinese kamperfoelie is een struik met erg kleine blaadjes. Chinese kamperfoelie of Lonicera Nitida groeit snel en vergt daardoor ook veel onderhoud. Om een mooie, strakke vorm te behouden zal je de plant al snel 3 tot 4 keer moeten snoeien. Een voordeel dan weer is dat de Chinese kamperfoelie een vrij goedkope plant is. Daardoor krijgt de plant ook al eens het etiket ‘armeluis buxus’ mee. Het geeft wel meteen aan dat Chinese kamperfoelie een uitstekende buxusvervanger is. Andere voordelen zijn dat de plant zo goed als overal groeit en dat onkruid er geen kans krijgt. Dus toch maar overwegen, die Chinese kamperfoelie. Vrijwel alle kamperfoelies houden van goed doorlatende grond die wel vocht vasthoudt en dus liefst flink veel humus moet bevatten.

 

4. Japanse hulst (Ilex Crenata)

Ilex Crenata wordt overal aangeraden als het perfecte alternatief voor buxus. Waarom? De Japanse hulst lijkt nu eenmaal erg op buxus, maar vooral omdat de buxusmot deze plant helemaal niet lust. Met zijn kleine, groene afgeronde blad lijkt het alsof de Ilex Crenata familie is van de buxus. Gedurende de winter blijft de Japanse Hulst groen en zorgt deze tevens voor uitstekende beschutting. In het voorjaar krijgt deze haag zwarte besjes die zeer geliefd zijn bij vlinders en vogeltjes. Dat brengt meteen ook wat extra leven in je tuin. Japanse hulst groeit niet heel erg snel en vergt daardoor niet zoveel onderhoud. 1 tot 2 keer per jaar snoeien is de richtlijn. Ilex crenata houdt van een goed doorlatende, ietwat vochtige bodem en verkiest voedselrijke grond. In tegenstelling tot buxus houden zij niet van een kalk.

 

5. Venijnboom (Taxus Baccata)

Heb je geen zin in regelmatige snoeibeurten? Dan is de Taxus Baccata een interessante optie. Taxus is een trage groeier die slechts 1 tot 2 per jaar gesnoeid moet worden. Taxus lijkt dan misschien wel iets minder op buxus, toch is hij prima te snoeien in welke vorm dan ook. Taxus groeit zowat op elke ondergrond, zolang die niet te nat is. In het najaar krijgt Taxus mooie, rode besjes die niet giftig, in tegenstelling tot andere delen van de plant. Daarom wordt de Taxus Baccata ook wel Venijnboom genoemd. Toch heeft Taxus ook zeer nuttige eigenschappen. In het snoeisel van een taxushaag zit immers ‘baccatine’, de basisgrondstof voor chemotherapie. Doe je daarom je taxussnoeisel naar het containerpark waar het op een speciale plek gesorteerd en ingezameld wordt. Zo help je kanker te bestrijden.

 

6. Hemelse bamboe (Nandina Domestica)

De Nandina Domestica is een kleine, compacte wintergroene heester die niet lijkt niet op de buxus. ideaal voor wie bereid is af te stappen van het typische uitzicht van buxus. Nandina Domestica, ook wel hemelse bamboe genoemd, is een bladhoudende heester die je niet alleen als haag kan gebruiken maar ook in pot. De vorm is minder strak dan die van een buxusbol, maar de kleurschakeringen zijn zijn grootste troef. Van rood in de lente naar groen in de zomer tot oranje, geel en paars in de herfst. Nandina Domestica houdt van halfschaduw en heeft een vruchtbare, goed gedraineerde grond nodig. Hemelse bamboe vereist weinig snoei en onderhoud.

 

 

Buxus uitdoen

Heb je besloten om je buxushaag te vervangen door een alternatief? Dan moet je je oude buxusstruiken natuurlijk nog verwijderen. Een buxushaag uitgraven is best een lastige klus waarbij je rug het zwaar te verduren krijgt. Hoe lastig? Dat hangt af van hou oud en hoe diepgeworteld je buxus reeds is. Wil je de plantjes recuperen of doorverkopen? Steek dan zeker voldoende aarde mee uit zodat de plant uitgedroogd raakt.

Je kan natuurlijk ook een beroep doen op een tuinaannemer. Deze beschikt over de nodige kennis en materialen om je buxus snel en vakkundig te verwijderen. Zeer diepe buxushagen kan je zelfs niet verwijderen door uit te graven, maar moeten misschien uitgefreesd worden. Ontvang hier gratis advies en prijsoffertes om jouw buxushaag snel en efficiënt te verwijderen.

 

Buxushaag vervangen

Eens je oude buxushaag verwijderd is, kan je beginnen nadenken over welke haagplanten het best zijn voor jouw tuin. Dat hangt grotendeels af van de samenstelling van jouw bodem en de plaats waar de haag moet komen. Sommige hagen gedijen beter in lichtzure bodem, daar waar andere eerder een kalkvrije bodem verteren. Ook de plaats en de hoeveelheid zon spelen een belangrijke rol. Daar waar Chinese kamperfoelie ook in schaduw tot zijn recht komt, groeit een haagliguster minder snel als deze onvoldoende krijgt. Doe daarop een beroep op een professioneel tuinaannemer. Hij voert een grondig bodemonderzoek uit en adviseert je wel haagplanten het best passen in jouw tuin. Die vind je hier.

 

haagliguster snoeien

4.2/5 - (14 votes)
 
Haag planten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
4.2/5 - (14 votes)
Lees ook
soorten hagen
Soorten hagen voor in de tuin
buxusmot herkennen
Buxusmot: hoe herkennen en bestrijden?
ligusterhaag kenmerken
Ligusterhaag: kenmerken en verzorging
beukenhaag
Beukenhaag: kenmerken en verzorging
taxus
Taxushaag: kenmerken en verzorging
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten