Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Infrarood terrasverwarming

Door gebruik te maken van infrarood terrasverwarming kan je ’s avonds lekker lang buiten op het terras blijven zitten. Infrarood heaters zijn eenvoudig te installeren, gebruiksvriendelijk en ze nemen nauwelijks plaats in op het terras. In dit artikel kom je te weten welke verschillende soorten infraroodverwarmers er zijn, wat hun voor- en nadelen zijn en hoeveel ze kosten.

Een infrarood terrasverwarmer kopen?

Ga naar de webshop

 

elektrische heater voorbeeld 1. Elektrische heaters

Er zijn meerdere soorten infrarood heaters waaruit je kan kiezen. De bekendste zijn waarschijnlijk de elektrische heaters die rood oplichten bij gebruik. Ze bevatten een verwarmingselement dat rood opgloeit wanneer er een elektrische stroom doorheen loopt. Je ziet ze ook wel in badkamers, waar ze dienen als bijverwarming. Deze kwarts infrarood ‘lampen’ zijn relatief goedkoop in aanschaf en vooral geschikt voor beschutte terrassen waar niet al te veel wind staat.

 

 

halogeen terrasverwarming 2. Halogeen en golden tube

Halogeen en golden tube lampen zijn erg geschikt voor terrassen waar veel luchtbewegingen zijn (wind). Dat komt omdat de warmte erg gericht wordt uitgestraald. Er gaat dus weinig warmte verloren, ook al staat er veel wind op een terras. Dit type terrasverwarmer is rechthoekig of rond en kan afhankelijk van het type lamp een goudgeel licht verspreiden. Dit zijn de zogenaamde golden tube terrasverwarmers. Ze beschikken over een warmte-element dat voorzien is van een dun goudlaagje. Door deze coating wordt de warmte nog efficiënter uitgestraald. Halogeen terras verwarmers zijn een stuk duurder dan kwarts lampen maar het verwarmingsrendement ervan is hoog en je kan ze op nagenoeg ieder terras toepassen. Zeker een aanrader dus.

 

carbonstraler voorbeeld 3. Heldere en donkere stralers (carbonstralers)

De infrarood terrasverwarmers die we tot nu toe hebben besproken, maken allemaal gebruik van kortegolf infrarood straling. Deze terraslampen worden ook wel heldere stralers genoemd omdat ze oplichten tijdens gebruik. Er zijn echter ook elektrische heaters die niet oplichten, de zogenaamde donkere stralers of carbonstralers genoemd. Deze werken met lange golf infraroodstralen en zijn voornamelijk geschikt voor gebruik binnen, bijvoorbeeld in een veranda waar geen wind staat. Ze kunnen in principe ook buiten onder een afdak gebruikt worden maar het rendement zal dan in de meeste gevallen wat lager zijn. Donkere stralers zijn vooral binnen rendabel, heldere stralers vooral buiten.

 

Voor- en nadelen infrarood terrasverwarming

In principe kan je op twee manieren het terras verwarmen: met behulp van elektriciteit of met behulp van gas. De infrarood heaters, waar we het vooral in dit artikel over hebben, hebben de volgende voordelen:

Je hoeft niet met zware gasflessen te slepen. Je plugt het systeem gewoon in het stopcontact. Je hoeft nooit gasflessen te verwisselen en hoeft ook niet naar de winkel om de flessen bij te laten vullen.
• Het systeem is nagenoeg onderhoudsvrij en erg eenvoudig in gebruik.
Geen open vuur, geen verbrandingsgassen en er wordt geen zuurstof verbruikt.
• Aangezien de verwarming is opgehangen, blijf je een vrije doorloop op het terras houden. Dit bespaart ruimte. Verder hoef je niet bang te zijn dat je er tegenaan loopt of met stoelen tegen de verarming aanstoot.

Ten opzichte van terrasverwarming op gas heeft infrarood verwarming de volgende nadelen:
Elektriciteit is doorgaans duurder dan gas (afhankelijk van het soort gas: propaan, butaan of aardgas).
• De verwarming moet ergens opgehangen worden en hangt daarna vast. Mocht de indeling van het terras veranderen, kan je de verwarming niet verplaatsen. Met een gasheater gaat dit wel. Met gasheaters kan je een terras flexibel indelen en gebruik je alleen energie waar je ze nodig hebt.
• Infraroodverwarming (heldere stralers) gloeien op bij gebruik. In hoeverre dat esthetisch gezien een nadeel is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Gasheaters gloeien niet op en bij sommige zie je vlammen.

 

In de webshop kan je de verschillende modellen en hun eigenschappen en prijzen vergelijken.
✓ Klik hier om naar de webshop te gaan.

 

 

Vermogen infrarood terrasverwarming

Ieder terras is anders en het hangt van de grootte en de indeling van het terras af hoeveel vermogen je precies nodig zal hebben. Gemiddeld kan je denken aan de volgende wattages:

Terras kleiner dan 7 m²: 1 infrarood heater van 1500-2000 Watt
Terras van 6 tot 12 m²: 1 infrarood heater van 2000 Watt of 2 heaters van 1500 Watt
Terras van 10 tot 16 m²: 2 infrarood heaters van 1500 watt of 3 heaters van 1000 Watt

 

Vraag bij twijfel over het vermogen dat je nodig hebt voor infrarood terrasverwarming altijd advies bij de leverancier. Let ook op de manier waarop de verwarming opgehangen dient te worden. Vaak moet je bijvoorbeeld in verband met de veiligheid rekening houden met een bepaalde afstand tussen het dak (of de gevel) en de verwarming. De apparaten kunnen behoorlijk warm worden en de installatie moet daarom veilig gebeuren.

 

 

Energieverbruik infrarood terrasverwarming

De elektriciteitskosten van het verwarmen van je terras kan je eenvoudig zelf berekenen. Je hoeft alleen maar het totale wattage van de installatie en de energieprijs per Kilowattuur te weten. Stel dat je bijvoorbeeld een terras hebt van 12 vierkante meter. Dan heb je hiervoor gemiddeld 3000 Watt aan energie nodig om het terras comfortabel te kunnen verwarmen. Per uur betaal je dan bij een elektriciteitsprijs van € 0.23 Kwh: 3×0.23 = € 0.69. Wil je ’s avonds een paar uurtjes langer op het terras zitten dan kost dat gemiddeld € 1.50 tot € 3.00 euro aan elektriciteit. Hoe beter de verwarming is afgestemd op het terras, hoe minder warmte er verloren zal gaan. Een juiste dimensionering en positionering is dus belangrijk.

 

 

Kosten infrarood terrasverwarming

Gemiddeld betaal je voor een infrarood terrasverwarming van goede kwaliteit (1500-2000 Watt halogeen / golden tube) €345 tot €395. Dit type verwarming kan je op nagenoeg elk terras toepassen, ook bij winderige omstandigheden. Is het terras redelijk beschut of niet al te groot, dan kan een kwarts infrarood verwarming volstaan. Ze zijn misschien wat minder efficiënt qua warmteopbrengst maar je kan ze al kopen vanaf €100 en je zal er zeker profijt van hebben. Heb je een veranda? Denk dan ook eens aan een carbonstraler. Deze infrarood heaters gaan uiterst efficiënt om met energie en zijn erg geschikt voor verwarming binnen.

Neem snel een kijkje in de webshop, vergelijk de modellen en de prijzen en bestel eenvoudig online!

Vergelijk het aanbod in de webshop

Beoordeel dit artikel
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
soorten terrasverwarming
Terrasverwarmer: keuzemogelijkheden & voor- en nadelen
elektrische terrasverwarming donker
Elektrische terrasverwarming
gas terrasverwarming
Gas terrasverwarmer
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting