Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
In het najaar kan je nog genieten van herfstbloeiers in de tuin. Herftsbloemen als gele zonnehoed, chrysant en viooltjes en herfstplanten als bergthee, struikveronica en struikheide staan in deze periode in volle bloei. Toch is het belangrijk om je tuin voor te bereiden op de koudere temperaturen en de regenachtige dagen. Tuinieren in de herfst, hoe doe je dat? Je vindt in dit artikel 7 tips voor een winterklare tuin!
7 tips om je tuin winterklaar te maken in de herfst!
TIP 1: snoei struiken, heesters en heggen
TIP 2: geef je gazon een laatste maaibeurt
TIP 3: plant, verplant en stek
TIP 4: verbouw je herfstmoestuin
TIP 5: bereid je vijver voor
TIP 6: maak je tuin diervriendelijk
TIP 7: verhuis je warmteminnende plantenLaat je bepaalde klussen liever over aan een professionele tuinier? Dan kan je gratis en vrijblijvend met hen in contact komen voor een offerte op maat. Start hier je aanvraag!
TIP 1: snoei struiken, heesters en heggen
Snoeien in de herfst is ideaal. Bij voorkeur snoei je je struiken, heesters en heggen in september of oktober. Als je te lang wacht, zijn de temperaturen namelijk al te laag en kan de beplanting moeilijker herstellen. Het is essentieel om scherp snoeigereedschap te gebruiken om snoeischade aan je beplanting te voorkomen.
Je beplanting snoeien, doe je om te voorkomen dat je tuin verwildert. Afhankelijk van de soort struik, heester of heg mag je de helft tot driekwart wegsnoeien. Bij haagplanten zorg je er wel best voor dat de bovenkant open is zodat er voldoende frisse lucht bij de heg kan. Anders riskeer je rotting.
TIP 2: geef je gazon een laatste maaibeurt
Het is aangeraden om je gazon zoveel mogelijk bladvrij te houden in de herfst. Doe je dat niet? Dan kunnen er bruine plekken ontstaan of kan mos beginnen te groeien. Daarnaast geef je je gras best ook nog een laatste maaibeurt:
- Maaien: de wekelijkse zomerse maaibeurten zijn in de herfst absoluut niet meer nodig. Tegen eind oktober maai je je gras best nog een laatste keer. Zet je grasmaaier daarvoor op een iets hogere stand (ongeveer 5 cm) zodat de lange sprieten de zon wegnemen van potentieel onkruid en mos.
- Zaaien: het najaar is ook een ideaal moment om je gazon of eventuele kale plekken tussen het gras opnieuw in te zaaien. Op die manier kan je het volgende seizoen opnieuw genieten van een gezonde, groene grasmat.
TIP 3: plant, verplant en stek
De herfst is een perfect seizoen om te tuinieren. De grond is goed vochtig, maar de temperaturen liggen nog niet te laag. Daardoor kunnen de wortels zich goed vormen en in de grond zetten. Tijd dus om te planten, verplanten en stekken!
Uiterlijk in oktober is een prima moment om bloembollen voor het voorjaar te planten. Op die manier kunnen ze perfect aansterken voor de winter. Voorbeelden van geschikte bloembollen zijn: tulpen, blauwe druifjes, krokussen, narcissen, …
Planten die te groot zijn geworden kan je stekken en op een lege plek in de tuin opnieuw planten. Heb je geen plek meer in je eigen tuin? Dan zijn plantenstekjes een fijn cadeautje voor familie en vrienden. Zeker bodembedekkers zijn ideaal stekmateriaal om je bodem goed dicht te laten groeien.
Je tuin herfstklaar maken? Je lokale tuinier weet er alles van!
Heb je zelf geen groene vingers? Dan kan je ook een tuinier inschakelen om je tuin klaar te stomen voor de koudere maanden. Die weet precies wat er moet gebeuren. Met sommige tuiniers kan je ook een onderhoudscontract aangaan, zodat je tuin het hele jaar door in een perfecte staat blijft.
Op zoek naar een lokale tuinier om in de herfst je tuin te onderhouden? Je vindt zulke professionals snel, gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.
TIP 4: verbouw je moestuin
Hou je van verse groenten en fruit uit eigen tuin? Dan kan je het jaarrond genieten van een moestuintje. Als je de juiste keuzes maakt, heb je elk seizoen verse groenten. Ook in de herfst!
Wat kan je allemaal verbouwen in de herfst? Groenten als andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla zijn hier ideaal voor. Daarnaast kan je ook tuinkers goed zaaien. Alleen let je best op voor slakken die zich te goed doen aan je tuintje. Vooral naaktslakken zijn een nachtmerrie voor elke tuinier.
TIP 5: bereid je vijver voor
Ook je vijver en terras kan je voorbereiden voor de lagere temperaturen. Hoewel het nog een tijdje duurt voor je vijverwater afkoelt, is het essentieel dat je de nodige stappen neemt.
Zo lang de vissen in je vijver naar de oppervlakte blijven komen, is het belangrijk dat je ze blijft voeden. Op die manier hou je hun conditie op peil tot de winter. Daarnaast zorg je er best ook voor dat je waterplanten niet te veel van het wateroppervlak bedekken. Afgestorven planten zinken en rotten op de bodem. Afgevallen bladeren hou je uit je vijver door een afdeknet.
Ook voor je terras kan je een aantal ingrepen uitvoeren. Tuinmeubilair dat niet bestand is tegen hevig weer haal je best binnen of stockeer je in je tuinhuis. Denk je dat je tuin daardoor leeg en minder gezellig zal aanvoelen? Dan kan je voor sfeer zorgen door lege plekjes op te vullen met een vuurkorf, droogbloemen, sierfruit als pompoenen, …
TIP 6: maak je tuin diervriendelijk
Dieren hebben het in de koudere maanden niet altijd even makkelijk. Daarom is het belangrijk dat wij hen een handje helpen om deze periode te overbruggen. Hieronder vind je enkele tips om vogels en egels te verwelkomen in je herfsttuin:
- Vogels: een vogelhuisje ophangen of zelf maken, is een eenvoudige ingreep om de vogels te beschermen. Het mag niet te warm of te koud zijn, dus een dikte van minimaal 1,5 cm is vereist. Daarnaast is het belangrijk dat je de opening richting noordoosten of zuidoosten ophangt en dat er geen andere dieren als katten en roofdieren aankunnen. Vermijd daarom ook felgekleurde vogelhuisjes.
- Egels: egels wil je graag in je tuin, want ze eten insecten en slakken die schadelijk kunnen zijn voor je tuinplanten. Het is belangrijk dat je een kleine opening in je haag of schutting voorziet zodat ze hun weg naar je tuin vinden. Daarnaast bedek je best ook je vijver en laat je je composthoop of opgestapeld snoeiafval liggen ter beschutting.
TIP 7: verhuis warmteminnende planten
Niet alle planten zijn fan van de koudere seizoenen als de herfst en de winter. Daarom is het aangeraden om warmteminnende planten naar binnen te verhuizen. Op die manier kan je langer dan één seizoen van je planten genieten.
De regel is om planten zo lang mogelijk buiten te laten staan. Erg kwetsbare of heel jonge planten moet je echter binnenhalen voor de eerste nachtvorst. Hierbij kan je denken aan tropische planten als oleanders, olijfbomen, de Agapanthus, … Vorst zorgt ervoor dat de bladeren en bloemen schade oplopen of afsterven.
Winterharde vaste planten of heesters zoals rozen, buxus en bessen kunnen buiten overwinteren. Vaak hebben deze planten geen last van de koude, maar van te veel vocht. Zoek een plekje dat beschut is tegen de regen en voorzie de pot van genoeg drainagegaten zodat overtollig vocht makkelijk kan weglopen.
Op zoek naar de beste tuinier tegen een scherpe prijs? Vergelijken loont!
Niet elke tuinier werkt aan hetzelfde tarief en biedt dezelfde kwaliteit. Hoe krijg je de beste tuinier te pakken? Door offertes te vergelijken! Via onze offertedienst kom je in contact met lokale professionals die een offerte op maat maken. Op die manier kan je prijzen en voorwaarden vergelijken en een weloverwogen keuze maken.
Wil jij graag je tuin laten onderhouden door een ervaren tuinier? Dan kan je gratis en vrijblijvend met hen in contact komen via het offerteformulier!