Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tuin winterklaar maken

Wil je in het voorjaar al van een prachtige tuin genieten? Dan leg je daarvoor de basis in het najaar. Door je tuin winterklaar te maken, zorg je ervoor dat je groene oase die barre, donkere wintermaanden goed doorstaat. Maar hoe zorg je nu voor een perfect winterklare tuin? Wat mag je wel en niet doen? We zetten het allemaal kort op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Je tuin winterklaar maken: 7 tips
Wanneer je tuin winterklaar maken?
Mogelijke valkuilen bij tuinonderhoud
Zelf tuin winterklaar maken of tuinman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je tuin winterklaar maken?

Dalen de temperaturen en vallen de bladeren van de bomen? Als Koning Winter om de hoek loert, is het tijd om je tuin voor te bereiden op die donkere, koude periode van het jaar. Dat winterklaar maken van je tuin is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat…

  • je tuin die koude wintermaanden zo goed mogelijk doorstaat.
  • dieren en insecten goed kunnen overleven in je tuin.
  • je tuin er in het voorjaar snel weer prachtig bij ligt.
  • je bomen en planten in topvorm blijven.

Een tuinman inschakelen? Heb je geen groene vingers of te weinig tijd voor het onderhoud van je tuin? Dan kan je ook samenwerken met een tuinman actief in je buurt via onze offerteservice.

tuin winterklaar maken

 

Je tuin winterklaar maken: 7 tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je genieten van een bloeiende oase van leven rond je woning in het voorjaar? Dan is het winterklaar maken van je tuin een jaarlijkse klus die je best niet overslaat. Maar hoe begin je daaraan? Deze 7 essentiële tips zetten je op weg:

 

TIP 1: maai je gras niet te kort

Zakken de temperaturen stilaan tot onder de 6 °C? Dan is het tijd voor de laatste maaibeurt van het jaar. Het is belangrijk om je gazon die laatste keer zeker niet te kort af te rijden. Zo is je gras beter beschermd tegen mosvorming en vorstschade. Kortom, zet je grasmachine zeker 1 of 2 standjes hoger dan anders.

 

TIP 2: laat bladeren liggen waar het kan

Afgevallen bladeren op je gazon hark je best samen. Zo krijgt je gras nog voldoende zuurstof en licht en blijft het mooi groen. De bladeren in je borders, aan je hagen, onder vaste planten, … laat je wel best liggen. Die vormen een isolerend beschermlaagje en je doet er ook dieren en insecten een plezier mee. Ook de bijeen geharkte bladeren op je gazon verspreid je dus best in die delen van je tuin.

 

TIP 3: plant bloembollen in je tuin

Wil je al in het vroege voorjaar genieten van die eerste bloemenpracht? Dan kan je in de herfst bloembollen planten. Denk bv. aan sneeuwklokjes, krokussen, tulpen, narcissen, … Zo zorg je ook voor vroeg voedsel voor de bijen en hommels. Zorg er wel voor dat je deze bloembollen plant voor de nachtvorst intreedt.

 

TIP 4: snoei bomen alleen als het niet vriest

Wil je bepaalde bomen niet te groot laten worden en zorgen voor nieuwe scheuten? Dan is ook het snoeien van je bomen aangeraden om je tuin winterklaar te maken. Dat snoeiwerk doe je wel best nog in oktober/november, voor het begint te vriezen. Als de sapstroom op gang komt tijdens vriestemperaturen, is dat namelijk nefast voor je bomen.

 

TIP 5: verwijder eenjarige planten en knip vaste planten niet te kort

Eenjarige planten overleven de winter niet en ogen in de herfst niet mooi meer. Daarom verwijder je ze beter en eventueel plant je op die plaatsen in je tuin je voorjaarsbollen. Je vaste planten laat je uiteraard wel staan, maar knip ze zeker niet te kort af. Ze zien er vaak nog mooi uit én ze vormen een uitstekende voedingsbron voor insecten en vogels.

 

TIP 6: denk aan de dieren in je tuin

Niet alleen je tuin zelf, maar ook vogels, egels, insecten, … kunnen een handje hulp gebruiken om de winter door te komen. Gebruik daarom bladeren om je beplanting te beschermen, laat takjes en ander tuinafval liggen op bepaalde plaatsen, … Zo creëer je ook winters leven in je tuin. En voor je gevederde vrienden hang je vetbollen op, strooi je zaadmengsels en broodkorsten op een voedertafel en ook wat op de grond, …

 

TIP 7: bescherm je planten tegen de vorst

Met een dekentje van bladeren en takjes zorg je al voor een beschermende, isolerende laag voor heel wat vaste planten in je tuin. Gaat het om niet-winterharde beplanting die gevoeliger is voor vrieskou? Dan kunnen ook vliesdoeken, noppenfolie, rietmatten, jute, … soelaas bieden. Zelfs sommige kuipplanten kan je op die manier efficiënt en eenvoudig beschermen tegen de nachtvorst. Andere potplanten zet je best op een veilige, beschutte plaats bij een temperatuur van tussen de 5 en 15 °C (schuur, tuinhuis, …).

 

TIP: vraag advies op maat aan een tuinman actief in je buurt!

Wil je zeker zijn van een correcte snoei van je bomen vlak voor de winter? Heb je een hoogwerker nodig voor de snoei van bomen of hagen? Zoek je naar tips voor een grote bloemenweelde in je tuin tijdens het voorjaar? Voor advies op maat kan je altijd terecht bij een tuinaannemer actief in je buurt. Die geeft je niet alleen een deskundige uitleg, maar zorgt ook voor een optimaal tuinonderhoud. Ideaal als je zelf te weinig tijd hebt om in je tuin te werken!

Vrijblijvend tuinmannen contacteren? Ontvang gratis advies en prijzen op maat rond tuinonderhoud bij meerdere tuinaannemers via onze offerteservice.

 

Wanneer je tuin winterklaar maken?

De term ‘winterklaar’ verraadt eigenlijk al de beste timing. Voor de winter echt begint, moet je tuin klaar zijn. Doorgaans is oktober de ideale maand om je tuin winterklaar te maken, eventueel gecombineerd met november (bij relatief zachte temperaturen). Waarom is dat het beste moment? Dan valt de grond nog goed te bewerken, is het aangenamer om in de tuin bezig te zijn dan bij vriestemperaturen, …

BELANGRIJK: pin je niet volledig vast op deze timing en let ook op de temperaturen. Is het in oktober bv. nog uitzonderlijk zacht? Dan wacht je best iets langer om je tuin winterklaar te maken. De ideale temperatuur voor dit tuinonderhoud is tussen de 5 en 10 °C.

 

tuin winterklaar

 

Mogelijke valkuilen

Je tuin winterklaar maken is op zich geen complexe klus. Toch zijn er een paar mogelijke valkuilen die je best vermijdt. Enkele voorbeelden:

  • Ga niet te grondig te werk: een winterklare tuin hoeft niet zeker kaal of al te netjes te ogen. Ironisch genoeg vormen net dode bladeren en takjes een bron van leven en beschermen ze je beplanting efficiënt tegen de winterkou. Kortom, in dit geval bereik je meer door minder te doen.
  • Verlies je compost niet uit het oog: naast gevallen bladeren kan je ook je compost gebruiken om je planten te beschermen. Zo’n laagje compost houdt onkruid tegen en biedt ook bescherming aan insecten en dieren die in de grond overwinteren.
  • De ene boom is de andere niet: de juiste timing voor het snoeien van bomen hangt vooral af van de boomsoort en de mate waarin je snoeit (bv. lichte zomersnoei of niet). Wil je zeker zijn dat je geen schade toebrengt aan jouw bomen? Vraag dan advies op maat aan een tuinman actief in je buurt.
  • Vergeet je vijver en je terras niet: wil je veel algen vermijden in je vijver in de lente? Ga dan de verzuring van het vijverwater tegen door rottende bladeren eruit te vissen en ze elders te gebruiken. Ook je terras winterklaar maken omvat het verwijderen van bladeren en ander vuil, aangevuld met een eventuele hoes over je tuinmeubelen.
  • Denk aan het afsluiten van de buitenkraan: je tuinslang heb je tijdens de winter niet nodig. Laat die dus volledig leeglopen en geef ze een plekje in je schuur, tuinhuis, … Ook je buitenkraan sluit je uiteraard best af voor de eerste echte winterprik.

Vragen over het winterklaar maken van je tuin, terras, vijver, …? Een tuinman actief in je buurt staat je graag bij met raad en daad. Ontvang gratis voorstellen van meerdere tuinaannemers via onze offertepagina.

 

Zelf tuin winterklaar maken of tuinman inschakelen?

Uiteraard kan je zelf aan de slag in je tuin, maar je kan ook een tuinman inschakelen voor het winterklaar maken van je tuin. Beide opties op een rij:

 

1. Zelf tuin winterklaar maken

In de tuin werken is heilzaam voor lichaam en geest. Kortom, heb je groene vingers en snuif je graag de gezonde buitenlucht op in je tuin? Dan is zelf je tuin winterklaar maken een deugddoende activiteit. Om met een gerust hart de winter in te gaan, breng je wel best onze 7 handige tips in de praktijk.

 

2. Tuin winterklaar laten maken

Is tuinieren simpelweg niet jouw ding? Heb je er te weinig tijd voor of zie je op tegen het vele werk? Dan kan je natuurlijk ook een beroep doen op een tuinaannemer actief in je buurt. Voor zo’n tuinonderhoud rekent een vakman doorgaans een prijs van gemiddeld 35 à 55 euro per uur (incl. btw). Bovendien ben je op die manier zeker dat je tuin in ideale omstandigheden de winter ingaat.

TIP: je kan ook kiezen voor een onderhoudscontract voor je tuin. De prijs per onderhoud ligt lager dan bij eenmalige onderhoudsbeurten en je bent zeker van een tuin in topvorm het hele jaar door. Het komt er wel op aan om goed de prijzen, inhoud, … van zulke contracten bij meerdere tuinaannemers te vergelijken.

Beoordeel dit artikel
 
Tuinonderhoud uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
bladblazer tuin
Bladblazer kopen: soorten, prijzen en aandachtspunten
onderhoudsplan tuin
Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
tuin aanleggen weinig onderhoud
10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
tuin onderhouden
Tuin onderhouden
bestrijden slakken
Slakken bestrijden
hovenier zoeken
Hovenier zoeken: vind een betrouwbare tuinman!
tuinonderhoud
Tuinonderhoud: prijzen en werkwijze