Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Bewateren tuin

Heb je groene vingers? Dan vind je het waarschijnlijk niet erg om aandachtig bezig te zijn met het bewateren van je tuin. Geniet je liever van je tuin dan dat je er in werkt of ben je veel van huis weg? Een automatisch bewateringssysteem is dan het antwoord. In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden voor een optimale tuinbewatering.

Ga snel naar:
Hoe bewater je een tuin het best?
Aandachtspunten tuin bewateren
Onmisbare bewateringsproducten
Automatisch bewateren van je tuin
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Je tuin bewateren = je tuin gezond houden

Wil je helemaal tot rust komen en genieten van de bloemen en planten in je tuin? Dan moet je ze gezond houden. Hierbij is een juiste tuinbewatering van groot belang. Bovendien is een gezonde tuin ook goed voor je eigen gezondheid en die van onze planeet. Zo zuiveren planten de lucht, zorgen ze voor verkoeling, …

bewateren tuin

 

Hoe bewater je een tuin het best?

Een optimale tuinbewatering hangt af van de soorten planten die je hebt en op welke plek ze staan. Hieronder een aantal tips om je planten en je gazon gezond te houden:

 • Bewater je gazon tijdig met een tuinslang: als het gras van je gazon niet genoeg water opneemt, krijgt het een blauwgrijzige kleur. Vermijd dit door regelmatig te bewateren met een tuinslang. Hoe vaak dit nodig is, hangt af van de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de buitenlucht.
 • Gebruik een gieter voor potplanten: met een gieter zorg je ervoor dat potplanten genoeg water krijgen. Een tuinslang is hiervoor afgeraden, aangezien je al gauw te veel water geeft. Planten hebben zuurstof nodig en te veel water kan daarom nefast zijn.
 • Vang regenwater op met een regenton: met een regenton verzamel je over verloop van tijd water dat perfect geschikt is voor tuinbewatering. In tegenstelling tot kraanwater zit er geen kalk in en heeft het meteen de juiste temperatuur. Sommige gemeenten moedigen het gebruik van regentonnen voor het opvangen van regenwater zelfs aan met subsidies, omdat riolen zo minder worden belast.
 • Kies voor een automatisch bewateringssysteem voor je hele tuin: ben je weinig thuis of heb je te weinig tijd voor tuinbewatering? Dan is een automatisch bewateringssysteem ideaal. Zo krijgen je planten altijd voldoende water zonder dat je er zelf iets voor moet doen.

 

TIP: contacteer een vakman voor een automatisch bewateringssysteem

Tuinieren is leuk voor velen, maar een automatisch bewateringssysteem biedt uitkomst voor elke tuineigenaar. Op zoek naar prijzen op maat voor zo’n systeem? Maak gebruik van onze offerteservice en ontvang 2 à 3 voorstellen van gespecialiseerde tuinaannemers actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

Aandachtspunten tuin bewateren

Hoe houd je een tuin groen en gezond door middel van bewatering? Hieronder zetten we een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje:

 • Maak slim gebruik van water: je kan regenwater opvangen met een regenton, maar er zijn nog meer manieren om water te besparen. Zo is het slim om alleen te sproeien als de grond écht droog is en om planten ’s avonds of ’s ochtends water te geven. Heb je een automatisch bewateringssysteem? Zet de sproeiers dan één keer per week een uur aan in plaats van elke dag een paar minuten.
 • Denk aan de diepere wortels van je planten: wil je de diepere wortels van een plant bereiken? Dan gebruik je een PVC-buis om gericht te bewateren. Dit is vooral handig wanneer de grond om de plant heen erg droog is. Het maken van dijkjes en geulen is ook een optie als je het niet wil riskeren om de wortels van je plant te beschadigen.
 • Omzeil de zon: bewater je planten in de middag en schijnt de zon? Dan is de kans groot dat dit water grotendeels verdampt voordat het goed doordringt in de grond. Vooral in de zomer is het dus belangrijk om de zon zoveel mogelijk te omzeilen. Zo raden we aan om ’s ochtends of ’s avonds te bewateren en takjes en bladeren te gebruiken om de grond om de plant heen te bedekken.
 • Houd rekening met verschillen tussen plantensoorten: elke plant heeft een andere hoeveelheid water nodig. Het is dus lastig om te bepalen wat te veel of te weinig water is als je meerdere soorten in je tuin hebt staan. Probeer daarom soorten planten naast elkaar te zetten die een gelijkaardige hoeveelheid water nodig hebben.

BELANGRIJK: wil je extra advies over een optimale tuinbewatering? Of heb je interesse in een automatisch bewateringssysteem voor je ganse tuin? Vraag dan zeker gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij tuinspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

tuinbewatering

 

Onmisbare bewateringsproducten

Als tuinier kan je verdwalen in het uitgebreide aanbod voor het bewateren van je tuin. We zetten enkele belangrijke producten op een rij:

 • Tuinslangen: een tuinslang is vooral handig om grote oppervlakken te besproeien. Denk hierbij aan je gazon, rijen borderplanten of eventueel je zwembad. Tip: koop een tuinslang die versterkt is met nylondraad. Deze slangen knikken en scheuren minder snel dan andere varianten.
 • Gieters: met een gieter bewater je gericht potplanten, kleine perkjes, … Er zijn gieters in verschillende soorten en maten, maar de meest gangbare optie is een gieter met een inhoud van ongeveer 8 liter. Deze gieters zijn niet te zwaar en hoef je tegelijkertijd niet te vaak bij te vullen.
 • Sproeiers: een goed alternatief voor de gieter is een handsproeier. Hier bewater je net zo gericht mee. Heb je echter een grotere tuin? Dan raden we zwenksproeiers of turbinesproeiers aan om je tuin efficiënt en gelijkmatig te beregenen.

TIP: op zoek naar bewateringsproducten voor je tuin? In onze webshop vind je verschillende soorten gieters, tuinslangen en sproeiers van bekende merken zoals Gardena. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

Automatisch bewateren van je tuin

Heb je geen groene vingers? Dan is een automatisch bewateringssysteem een goede methode om je tuin te bewateren. Het kost namelijk veel tijd en moeite om je tuin groen en gezond te houden als je handmatig bewatert. Zo’n systeem is vooral aangeraden als je een volledig nieuwe aanleg van je tuin plant. De tuinaannemer houdt dan rekening met de inrichting van je nieuwe tuin, legt de leidingen op efficiënte wijze en zorgt ervoor dat de bewatering perfect is geregeld.

 

Laat je adviseren door een gespecialiseerde tuinaannemer

Van plan om een nieuwe tuin aan te leggen? Dan kan een tuinaannemer je ook advies op maat geven over een automatisch bewateringssysteem. Ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Beoordeel dit artikel
 
Tuinonderhoud uitvoeren?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Beoordeel dit artikel
Lees ook
bestrijden slakken
Slakken bestrijden
tuin aanleggen weinig onderhoud
10 tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin
tuin winterklaar
Tuin winterklaar maken
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
bladblazer tuin
Bladblazer kopen: soorten, prijzen en aandachtspunten
onderhoudsplan tuin
Onderhoudscontract tuin: mogelijkheden & voordelen
hovenier zoeken
Hovenier zoeken: vind een betrouwbare tuinman!
tuin onderhouden
Tuin onderhouden