Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Leifruit: soorten & tips

Leifruit zijn leibomen die fruit kunnen dragen. Ze hebben niet veel ruimte nodig en door hun open structuur kan er veel licht bij de takken. Er zijn heel wat soorten leifruit beschikbaar. Ontdek hier de interessantste soorten.

 

Leifruit tegen muur Wat is leifruit?

Fruitdragende leibomen zijn in principe normale fruitbomen waarvan de takken horizontaal zijn geleid. Door de horizontale vorm van de takken kun je deze bomen goed gebruiken als erfafscheiding maar je kunt ze ook bij een een muur of schutting in de tuin plaatsen. Populaire leifruitbomen zijn: appel, pruim, peer, kers, nectarine, perzik en abrikoos. De laatst genoemde soorten (nectarine en abrikoos) verlangen wel veel zon en je zult deze bomen dan ook een zonnige plek op het zuiden moeten geven, mogelijk dichtbij een lichte muur die het zonlicht en de warmte goed weerkaatst. Ook bramen, frambozen, druiven en bosbessen kun je leiden. Het zijn dan wel geen echte fruitbomen maar ze zijn makkelijk in onderhoud en dragen al snel veel vrucht.

 

Leibomen die snel fruit afgeven

Zoek je een fruitboom die gemakkelijk vrucht draagt dan moet je zeker een appel- of pruimenboom kiezen. Appelbomen die op een vruchtbare bodem staan en voldoende zon krijgen, zullen immers al snel vrucht gaan dragen. Er zijn veel verschillende soorten appels maar doorgaans groeien de Elstar, Jonagold en Goudrenet vrij gemakkelijk. Je kunt daarnaast kiezen uit tal van andere appelrassen. Een aantal soorten zijn resistent zijn tegen veel voorkomende ziektes en plagen waardoor je fruitoogst optimaal zal zijn.

 

Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor het aanleggen van je tuin? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele tuinaannemers via de offertepagina.

 

leifruit peren

 

Een andere fruitboom die snel vrucht zal geven is de pruimenboom. Voor de bestuiving van sommige pruimenbomen is het echter wel noodzakelijk dat er in de omgeving nog meer pruimenbomen staan van een ander soort pruimenras. Maar je kunt ook soorten verkrijgen die zelfbestuivend zijn zoals de Sanctus Hubertus en de Reine Victoria. Pruimen kun je afhankelijk van het ras in juli, augustus of september oogsten.

 

Ondershoudsvriendelijk leifruit

Eenvoudig te onderhouden fruitsoorten zijn: frambozen, bramen, druiven en bosbessen. Ze groeien goed in ons klimaat en kunnen makkelijk geleid worden langs een raamwerk of een pergola.

Frambozen
Frambozen dragen makkelijk vrucht. Wanneer ze voldoende licht krijgen kun je vroeg in de zomer al genieten van hun zachte bite en lichtzoete smaak. Je kunt ook kiezen voor herfstframbozen, deze oogst je later in het jaar en qua vorm en smaak zijn ze verschillend van de zomerframboos. Bekende soorten: Tulameer, golden Everest, Kwanza, Polka (herfst framboos).

Bramen
Bramen zie je overal in de natuur terug, dat zijn vooral de wilde braamsoorten met doornen. Tegenwoordig kun je ook bramenrassen kopen zonder doornen (bijvoorbeeld Chester Thornless). Dat is wel zo prettig want aan de scherpe dorens kun je je snel bezeren. Bramen groeien erg snel en zijn goed te leiden. Bekende soorten: Navaho, Thornless Evergreen, Reuben, Triple Crown, Jumbo, Bedfort giant.

Druiven
Druiven moet je een zonnige plek geven. Hoe warmer ze staan, hoe meer vrucht ze zullen dragen. Wanneer ze goed in de zon staan kun je in het jaar van aankoop reeds de eerste trossen verwachten. Druiven houden van een kalkachtige bodem. Je zult ze dus af en toe wat kalk moeten geven. Het assortiment druiven is erg uitgebreid en er zijn ook soorten die pitloos zijn. Bekende soorten: Regent, Boskoop, Bianca, Vanessa (pitloos), Muscat, Glenora (pitloos).

 

onderhoudsvriendelijk leifruit

 

Bloesems van leifruit

Leifruit geeft over het algemeen in het voorjaar de mooiste bloesem. Perziken, nectarines en abrikozen hebben een mooie donker roze bloesem waar de tuin mooi van opfleurt. Appels krijgen een lichtroze bloesem en trekken daarmee ook de nodige bijensoorten aan die voor de bestuiving zorgen. De kers bloeit naar verhouding vrij laat en produceert dan prachtig witte of roze trosvormige bloempjes. Fruitbomen die in bloei staan zijn prachtig om te zien en hoe meer bloemen je ziet, hoe meer vruchten je kunt verwachten, mits de bestuiving goed verloopt natuurlijk.

 

Waarop letten bij de aankoop ?

Wanneer je leifruit wil gaan aanplanten dan kun je op de volgende zaken letten:

Bestuivingswijze: Sommige fruitsoorten (vooral appel en peer) zijn voor de vruchtproductie afhankelijk van kruisbestuiving. Dat wil zeggen dat alleen vrucht zullen dragen wanneer er in de nabije omgeving (straal van 100 meter) een zelfde soort fruitboom van een ander ras staat. En dat moet ook een ras zijn dat in dezelfde periode bloeit.
Grondsoort: Elk soort fruit heeft zo zijn eigen voorkeur t.a.v. de grond. Kleigrond zul je vaak moeten verbeteren omdat veel fruitsoorten het beste groeien op een zandbodem. Blauwe bessen (bosbessen) groeien het best op een zure veengrond, druiven verlangen daarentegen juist een kalkachtige ondergrond.
Standplaats: Zet leifruit altijd zo veel mogelijk in de zon. Hoe meer zon, hoe beter. Beschik je niet over een zonnige standplaats, begin dan niet aan abrikozen, nectarines of perziken want die zullen het als leifruit dan niet goed doen.
Ziekteresistentie: Sommige fruitsoorten (bijvoorbeeld peer) kunnen erg gevoelig zijn voor voor ziekten en plagen. Je kiest dan het beste een ras resistent is tegen de meest voorkomende ziektes.

 

Welk formaat is geschikt?

Bij het kiezen van een fruitboom kun je kiezen uit laagstam, halfstam of hoogstam. Laagstammige bomen worden in totaal ongeveer 2.5 meter hoog. Ze worden speciaal voor de fruitteelt gekweekt en zijn door de beperkte hoogte makkelijk te onderhouden. Deze bomen moet je niet te dicht naast elkaar zetten, tenzij je ze gaat leiden. Je kunt ze kopen mét of zonder leirek. Wanneer je ze zelf gaat leiden kun je het beste boomband gebruiken dat je tussen een aantal palen spant. IJzerdraad is minder geschikt omdat dit in de takken kan gaan snijden. Wil je een wat hogere boom dan kun je ook nog kiezen voor een halfstam (3 meter hoog) of een hoogstammige boom (4.5 meter hoog). Houd er wel rekening mee dat je bij een hoogstammige boom een ladder nodig zult hebben om bij het fruit te kunnen, ook het snoeien van zo’n boom is vanzelfsprekend lastiger.

3.1/5 - (23 votes)
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.1/5 - (23 votes)
Lees ook
kapvergunning bomen
Kapvergunning bomen
Populier snoeien
Populier: kenmerken en soorten
bomen vellen
Bomen vellen: Werkwijze en kostprijs
boomwortels frees
Boomwortels verwijderen met een frees
leibomen planten aan modern huis
Leibomen planten
tuin-laten-betegelen
Tuin betegelen: soorten tegels, plaatsing, ...
kantopsluiting hout
Tuin heraanleggen: opties & prijzen
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten