Website logo
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Kapvergunning bomen

Indien je een boom wil gaan vellen dan zul je daar in de meeste gevallen een kapvergunning (stedenbouwkundige vergunning) voor nodig hebben, tenzij je aan een aantal voorwaarden voldoet. Welke wetgeving van toepassing is voor het kappen van een boom in jouw tuin vind je hier.

 

kapvergunning bomenKapvergunning voor hoogstammige bomen

Een stedenbouwkundige vergunning is altijd nodig voor het vellen van bomen die zich niet in een bos bevinden en die op een hoogte van 1 meter boven het maaiveld een stamomtrek van minimaal 1 meter hebben. Opgelet: de definitie van een bos kan erg breed genomen worden, waardoor een groepje bomen in een tuin ook als een bos kan beschouwd worden.

Indien de boom niet tot een bos behoort én niet in een woongebied, agrarisch gebied, industriegebied of woonparkgebied staat én de boom zich op maximaal 15 meter van de woning bevindt, dan heb je, indien er geen conflict met andere voorschriften is, soms geen vergunning nodig. Let op: in bepaalde gemeenten kunnen er kapverordeningen van kracht zijn. Het is verstandig informatie in te winnen bij je gemeente wanneer je een boom wilt kappen.

 

kapvergunning bomen aanvragenKapvergunning voor bomen in bosverband

Indien je één of meerdere bomen in een openbaar bos of privébos wil kappen zonder dat het bos van bestemming verandert, dan heb je hiervoor nagenoeg altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Je moet meestal ook een kapmachtiging aanvragen bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Ontbossing, waarbij de grond een andere bestemming krijgt, is op enkele uitzondering na verboden in Vlaanderen. Bij ontbossing heb je altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig en er geldt een compensatieplicht. Deze houdt in dat er op een andere locatie een nieuw bos aangeplant moet worden. Compensatie kan echter ook gebeuren door middel van een financiële bijdrage (bosbehoudsbijdrage). De Vlaamse overheid stort deze bijdrage in een speciaal fonds en zorgt dan zelf voor de aanplant van het nieuwe bos.

 

Informatie van de overheid

De brochure voor regelgeving bij ontbossing, vind je via de website van de Vlaamse overheid.

 

Kapvergunning aanvragen

Voor het aanvragen van een kapvergunning kun je terecht bij je gemeente. Op de website van de meeste gemeentes kun je formulieren downloaden waarmee je een kapvergunning kunt aanvragen.

 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
Lees ook