Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Bomen vellen: Werkwijze en kostprijs

Er zijn meerdere redenen voor het vellen van bomen. Zo kan een boom gevaar opleveren voor de omgeving of kan hij simpelweg te groot zijn geworden. Maar het komt ook geregeld voor dat bomen ziek zijn geworden en dat kappen de enige oplossing is. In dit artikel kun je lezen hoe het vellen van bomen in zijn werk gaat en welke verplichtingen en kosten er komen bij kijken.

 

Correcte werkwijze bomen vellen

Vooraleer men tot het vellen van een boom overgaat zal er eerst gekeken worden naar de positie van de boom en de objecten die zich in de omgeving bevinden. Het vellen moet immers op veilige manier gebeuren en er mogen geen aanpalende gebouwen of andere objecten beschadigd raken. Afhankelijk van de conditie van de boom en de grootte ervan kan men kiezen uit een aantal technieken. Indien mogelijk kiest men ervoor om de boom in zijn geheel om te laten vallen maar dat is vaak niet mogelijk in verband met schade aan de omgeving.

 

Hoge bomen vellen

Manueel vellen

Bij het manueel vellen van bomen klimt men met speciaal klimgereedschap in de boom en wordt de boom stukje bij beetje ontmanteld. Takken worden afgezaagd en met behulp van touwen naar beneden gelaten. Ook de stam kan op deze manier worden afgezaagd indien het niet mogelijk is om de gehele stam in één keer te vellen. Manueel vellen is vooral geschikt in situaties waarbij er weinig ruimte is voor machines en het gevaar groot is dat objecten in de omgeving beschadigd raken.

 

 

grote boom verwijderen

Machinaal vellen

Bij machinaal vellen wordt een hoogwerker of een hijskraan gebruikt om makkelijk toegang tot de boom te krijgen. Dit doet men vaak in straten waar voldoende ruimte is voor de hoogwerker en waar mogelijk meerdere bomen gekapt moeten worden. Met behulp van deze machines kan er snel gewerkt worden en kunnen de zware stronken makkelijk worden verplaatst. De afgezaagde takken worden machinaal naar beneden gehaald om schade te voorkomen.

 

 

 

Kapvergunning nodig voor het vellen van bomen?

Bij het vellen van bomen die op één meter boven het maaiveld een stamomtrek hebben van minimaal 1 meter, heb je in principe een stedenbouwkundige vergunning nodig. Wanneer de boom niet tot een bos behoort en in een woongebied, agrarisch gebied of industriegebied staat en zich maximaal 15 meter van de woning bevindt dan kun je echter in aanmerking komen voor vrijstelling. Vraag altijd bij je Gemeente na of je vergunningsplichtig bent want de regels kunnen per gemeente verschillen. Meer informatie over kapvergunningen kun je vinden op de website van de Vlaamse overheid.

 

Prijs bomen vellen

De kostprijs voor het vellen van één of meerdere bomen is afhankelijk van enkele belangrijke factoren zoals de standplaats en grootte van de bomen. Een kleine boom die manueel kan worden verwijderd, kan al voor €250 tot €300 worden gekapt maar voor grotere bomen die lastig bereikbaar zijn en waar een hoogwerker aan te pas moet komen, kunnen de kosten oplopen tot wel €1500. Het beste vraag je wat offertes aan zodat je exact weet wat het vellen van een boom gaat kosten. Start je aanvraag via ons offerteformulier.

 

Boomwortels verwijderen

 

Verwijderen van overgebleven boomwortels

Indien de boom in gedeeltes is verwijderd, blijft er altijd nog een stuk van de stam en de wortels over. Deze overblijfselen kunnen met een graafmachine (of zelfs een hoogwerker) worden verwijderd maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een machinale frees. Met deze frees kan de stronk tot effectief 30 centimeter onder het maaiveld worden weggefreesd. Je kunt de plek waar de boom stond dan weer gebruiken om opnieuw te beplanten of te bestraten. Meer info over het uitfrezen van boomwortels vind je hier.

 

Wat gebeurt er na het vellen met het hout?

Je kunt zelf bepalen wat er moet gebeuren met het hout dat overblijft. Zo kun je het ter plekke laten klieven zodat je het kunt gebruiken voor gebruik in een haard of kun je het laten versnipperen. Het is natuurlijk ook mogelijk om het hout in zijn geheel te bewaren of af te laten voeren.

 

afval bomen verhakselen

3.8/5 - (30 votes)
 
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.8/5 - (30 votes)
Lees ook
Populier snoeien
Populier: kenmerken en soorten
leibomen planten aan modern huis
Leibomen planten
boomwortels frees
Boomwortels verwijderen met een frees
kapvergunning bomen
Kapvergunning bomen
leifruit planten
Leifruit: soorten & tips
tuin nieuwbouw
Tuin ophogen: stappenplan + kosten
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting