Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Kunstgras leggen: stappenplan en prijs

In plaats van te kiezen voor een gazon met echt gras, kan je ook opteren voor kunstgras in de tuin. Kunstgras leggen is een heus klusje waarbij precisie erg belangrijk is. In dit artikel kom je te weten hoe je te werk moet gaan als je kunstgras wil aanleggen en wat de prijs ervan is.

 

aanleggen kunstgras Hoe kunstgras leggen: stappenplan

Het leggen van kunstgras brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo heb je er maar weinig onderhoud aan: je moet het gras niet afrijden, bemesten of besproeien. Je kan steeds genieten van een mooi groen gazon en je hoeft niet te vrezen voor kale plekken in het gras. Normaal gezien heb je geen kosten meer aan het kunstgras eens het aanleggen voltooid is.

Kunstgras leggen is een klus die heel wat nauwkeurigheid vereist, maar als je nauwgezet te werk gaat, zal je zeker en vast kunnen genieten van een mooi groen gazon. Om een mooi resultaat te bekomen, kan je dit handig stappenplan volgen voor het aanleggen van kunstgras.

TIP: je kan het werk ook overlaten aan een gespecialiseerde tuinier en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

1) Ondergrond voorbereiden

Wil je kunstgras leggen, dan moet je er natuurlijk in de eerste plaats voor zorgen dat de ondergrond in orde is. Stabilisé is de beste optie omdat problemen met onkruid en mollen bij deze ondergrond zogoed als zeker van de baan zullen zijn. Je moet een mooi egale ondergrond bekomenof, zodat de kunstgrasmatten ook egaal zullen liggen. Als je echter geen last hebt van mollen, slechte waterafvoer of verzakkingen, dan kan het kunstgras op de aarde zelf aangelegd worden. In dat geval moet je de toplaag verwijderen en vervolgens voor een effen oppervlak zorgen door het aan te trillen.

 

2) Doek geotextiel aanbrengen

gazon egaliseren

Om de druk beter te verdelen, onkruid tegen te gaan en het geluid te dempen, breng je best eerst een geotextiel aan op de stabilisé. Let erop dat het doek goed aansluit aan de randen, zodat ook daar geen onkruid kan gaan groeien.

 

3) Matten op maat snijden

Vervolgens kan je de kunstgrasmatten snijden met een breekmes. Let erop dat je de vezels niet beschadigt. Eens je de juiste formaten hebt uitgesneden, kan je de matten kunstgras op hun plaats leggen, met een afstand van 1 millimeter tussen de naden. Onder de naden plaats je best al de lijmband, waarop later de lijm zal komen om de matten aan elkaar vast te maken.

 

Tip: plaats het kunstgras zodanig dat je tegen de vezelrichting inkijkt. Dit zorgt voor een voller effect en geeft een aangenamer resultaat.

 

 

4) Lijmen en matten kunstgras leggen

De volgende stap in het proces van kunstgras leggen, is de matten aan elkaar lijmen. Dit doe je met een tweecomponentenlijm. Deze wordt gemixt en met een lijmkam aangebracht op de lijmband, die zich onder de naden bevindt. Het gras en de lijmband mogen niet nat of vochtig zijn wanneer je deze stap uitvoert. Zorg ervoor dat je zeer nauwkeurig te werk gaat; de lijm verhardt namelijk erg snel en eventuele lijmresten moeten onmiddellijk verwijderd worden. Daarna kan je de naden aan elkaar vastmaken. Je moet ze goed aandrukken door erover te lopen.

 

Kunstgras leggen: prijs

Wil je kunstgras leggen, dan moet je rekening houden met heel wat factoren. De prijzen voor kunstgras hangen onder meer af van de samenstelling van het kunstgras en de vezels (aantal, hoogte, dikte,…). De prijzen kunnen dan ook sterk schommelen.

Gemiddeld ligt de prijs tussen 10 en 45 euro per vierkante meter, kosten van de plaatsing niet inbegrepen. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina. Of koop je kunstgras eenvoudig online via de webshop.

 

Onderhoud kunstgras

Om een mooi uitzicht van het gras te behouden, kan je het regelmatig eens borstelen met een harde bezem. Kleine vlekken op de matten kan je simpelweg met water verwijderen, maar bij iets hardnekkigere vlekken voeg je best een scheut ammoniak aan het water toe. Vermijd ook een teveel aan bladeren op het kunstgras. Deze zouden namelijk kunnen gaan composteren. Je zorgt er ook best voor dat onkruid aan de randen van het gras zo snel mogelijk verwijderd wordt.

3.4/5 - (37 votes)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.4/5 - (37 votes)
Lees ook
Mollen vangen
Mollen vangen en voorkomen
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
grasmatten leggen
Grasmatten leggen: Werkwijze en aandachtspunten
stappenplan gazon aanleggen
Gazon aanleggen: stappenplan en weetjes
robotmaaier
Robotmaaier: info & prijzen
Gazon verticuteren
Gazon verticuteren: tips & tricks
Prijs gazon aanleggen
Prijs gazon aanleggen