Gazon onderhouden met behulp van kalender
Een gazon onderhouden is niet moeilijk maar het is wel iets dat je regelmatig moet doen. Zo zul je het gras in de zomerperiode regelmatig moeten maaien en ontkom je niet aan verticuteren, bemesten, en regelmatig sproeien van het gazon. Maar in welke periode kun je dit nu het beste doen? In onderstaande onderhoudskalender vind je het antwoord.
Februari: kalken
In de maand januari is het gazon nog in rust, dat geldt ook voor het eerste deel van februari. Wanneer het gazon erg nat of bevroren is, dan kun je er het beste niet al te veel op lopen. Eind februari, begin maart is een goede maand om eens een bodemmonster te nemen zodat je de zuurtegraad van de grond kunt bepalen. Wanneer de pH-waarde tussen de 5.5 en 6 ligt, dan kun je het gazon kalken. Door het kalken van het gazon zorg je ervoor dat de grond minder zuur wordt. Hierdoor zullen mossen minder snel groeien. Bovendien kan het gras de voedingsstoffen in de bodem dan beter opnemen.
Meer informatie over kalken van een gazon lees je hier.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren.
Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar. Door te verticuteren kam je als het ware het mos en onkruid uit het grasveld en wordt de bodem iets ingesneden. Het gras krijgt hierdoor meer lucht en het wortelgestel zal zich breder gaan vertakken.
Meer informatie over verticuteren lees je hier.
April: 1e keer bemesten
Na het verticuteren en eventueel doorzaaien van het gazon kun je gaan bemesten met een organische meststof. Bemesten doe je in de maanden maart en april.
Het gras beschikt dan in mei of juni (de groeiperiode) over voldoende voedingsstoffen. Een organische meststof heeft een werkingsduur van ongeveer drie maanden. organische meststof werkt langer maar moet je in grotere hoeveelheden aanbrengen.
Meer infomatie over het bemesten van een gazon lees je hier.
Mei en juni: maaien en sproeien
In mei en juni is het gras volop aan het groeien en zul je het regelmatig moeten maaien. Maai het niet direct al te kort. Begin bijvoorbeeld bij 4.5 centimeter om in stappen en ga naar 3.5 tot 3 centimeter. Besproei het gazon in deze periode regelmatig, zeker in droge periodes. Sproei zeker 30 minuten, zodat het water goed in de grond kan trekken. Sproei liever één keer met veel water dan een aantal keer met te weinig water. Sproei bij voorkeur in de ochtend. Het gazon kan dan het vocht gedurende de dag goed opnemen. Je kunt ook in de avond sproeien. Dan loop je geen risico dat het gras verbrandt. Heb je in maart de eerste bemesting gedaan? Dan is juni ook een goede maand om de tweede bemesting te doen.
Hier vind je meer info over de soorten grasmaaiers die je kan kopen.
Juli en augustus: 2e keer bemesten
Een gazon bemest je drie keer per jaar met tussenpozen van drie maanden. Indien je dus in april voor de eerste keer hebt bemest, dan doe je dit het beste nog eens in juli en oktober.
Ben je reeds in maart begonnen, dan bemest je nogmaals in juni en september. Sproei het gazon in de maanden juli en augustus regelmatig.
Zo voorkom je dat de bodem gaat uitdrogen. Maai het gras één keer in de week of één keer om de twee weken.
September en oktober: verticuteren en 3e keer bemesten
In september en uiterlijk begin oktober kun je voor de laatste keer van het jaar bemesten. Gebruik eventueel een speciale najaarsmest. Het gazon heeft in de winterperiode behoefte aan andere (concentraties) stoffen dan in de zomer. Een najaarsmest voorziet hierin. Het gras hoef je in het najaar wat minder vaak te maaien omdat de groeisnelheid door de dalende bodemtemperatuur afneemt. September is ook een goede maand om te verticuteren, als je dat in het voorjaar niet gedaan hebt. Twee keer per jaar verticuteren mag, maar dat is niet altijd nodig.
November en december
Veeg gevallen bladeren zoveel mogelijk van het gazon. Eind oktober, begin november kun je het gras nog eens maaien. Maai het dit keer wat hoger dan normaal (bijv.: 4.5 of 5 centimeter). Zo is het in de winter beter beschermd tegen vorst. Voor de rest hoef je niets meer te doen. Het gazon gaat nu zijn rustperiode in.
Gazon onderhoud producten online kopen
Een stralend gazon valt of staat met de juiste onderhoudsproducten. Een ruim aanbod aan gazonmest, kalk + onderhoudsproducten vind je in de webshop.
Hoe vaak moet ik het gazon maaien
Dat is afhankelijk van de groeiperiode, maar ook van je persoonlijke voorkeur en het soort grasveld. Tijdens de snelle groeiperiodes in mei tot en met augustus zul je wat vaker moeten maaien dan in de andere periodes. Gemiddeld genomen volstaat het om één keer per week of één keer om de twee weken het gazon te maaien. Een speelgazon maai je het beste niet te kort (bijv.: 4 centimeter).
Een siergazon mag wat korter zijn: 3 centimeter. Regelmatig maaien is belangrijk omdat het zonlicht hierdoor beter bij de jonge grassprieten bereikt. Maar maai niet te vaak en ook niet te kort. Daardoor loop je de kans dat het gras uitdroogt in de zon. Bovendien vergroot de kans op mosgroei.