Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Mollen vangen en voorkomen

Met mollen in de tuin krijgt je grasmat heel wat te verduren. Ondergrondse kanalen doen de grond verzakken en molshopen zorgen voor een onverzorgde indruk. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om mollen te bestrijden! De verschillende mogelijkheden om mollen te vangen en te voorkomen vind je terug in dit artikel.

Ga naar de webshop

 

Mogelijkheid 1: Mollen verjagen met geluid (trillingen)

mollen voorkomen

Mollen hebben een uitstekende tastzin en zijn gevoelig voor trillingen. Je kunt dus proberen om een mol te verjagen met apparaatjes die trillingen opwekken. Ze werken redelijk effectief en zijn makkelijk in gebruik. Het nadeel ervan is dat je ze strategisch op de juiste manier zult moeten inzetten omdat de mollen anders plaatselijk verjaagd worden om vervolgens weer op een andere plek in de tuin op te duiken.

Een goedkope manier die je ook kunt proberen is het plaatsen van plastic flessen in een mollengang. Je plaatst hiervoor een plastic fles zonder bodem met de hals naar boven in de mollengang. Zodra de wind dan in de hals van het flesje blaast gaat het flesje fluiten en trillen en hier hebben mollen een hekel aan. Dit is een goedkope en beproefde methode.

 

Mogelijkheid 2: Mollen voorkomen / verjagen met geurstoffen

Mollen hebben een hekel aan bepaalde geuren zoals de geur van Keizerskroon (Fritillaria imperialis) en Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyris). Het beste koop je een commercieel verkrijgbare geurstof. Dit zijn meestal granulaten op natuurlijke basis. Ze werken langdurig en de mollen hebben een hekel aan de geur. Je strooit het granulaat eenvoudig in een mollengang en de mollen zullen dan vanzelf uit de buurt blijven. In een moestuin kun je er ook voor kiezen om preventief wat knoflookbollen planten. Zie webshop.

 

Tip: Maak je eigen geurstoffen

Maak een gier van walnootblad of vlierblad (1 kilo blad op 10 liter water) en giet het aftreksel na 10 dagen gisten onverdund in de mollengangen. Je kunt eventueel ook alleen het blad fijn wrijven en op diverse plaatsen in de mollengang steken. De mollen houden niet van deze geur en zullen erdoor vertrekken.

 

 

Mogelijkheid 3: Mollen vangen met een klem

mollen vangen met een klem

Mollen kun je effectief vangen met een mollenklem. Dit zijn metalen klemmen met een sterke veer. Het is zeker geen diervriendelijke wijze van vangen want de mol zal het niet overleven maar eenmaal gevangen ben je wel van het probleem af.

Wil je de mollenklem effectief toepassen dan zul je de klem wel op de juiste plek in de mollengang moeten zetten. Hij moet diep genoeg staan en je moet het gat voldoende uitgraven zodat de klem goed dicht kan slaan. Zijn er meerdere gangen, dan zet je best in elke gang een klem.

Na het plaatsen van de klem kun je de plek afdekken met een zware bloempot of een emmer met een steen erop zodat huisdieren of kleine kinderen niet gaan graven op de plek waar de klem staat. Ze zouden zich immers behoorlijk kunnen bezeren aan zo’n dichtslaande klem. Het juist plaatsen van een mollenklem vergt wat ervaring en je zult dus niet altijd meteen succes hebben. Mollenklemmen kan je kopen in de webshop.

 

 

Mogelijkheid 4: Mollen vangen op diervriendelijke manier

mollen vangen en voorkomen

Er zijn speciale vangkooien te koop die je in de lengterichting in de mollengang moet plaatsen. Deze buisvormige mollenkooien zijn voorzien van een deurtje dat dichtklapt zodra de mol in de kooi loopt. Het voordeel van deze methode is dat je de mol levend kunt vangen en dat je het beestje niet hoeft te doden.

Nadeel is dat je de vangkooi dagelijks moet controleren want een mol heeft een snelle stofwisseling en kan niet al te lang zonder eten. Sommige mollenvallen zijn voorzien van een kijkopening aan de bovenzijde. De vallen moet je met de kijkopening naar boven in een mollengang plaatsen. De val zelf dek je af met een tegel of baksteen. Gevangen mollen kun je elders weer loslaten. Doe dit bij voorkeur in het bos of op een andere plek met voedselrijke bodem waar ze anderen niet tot last zijn.

 

 

Mollen voorkomen met gaas

mollennet

Een zeer effectieve methode om mollen te weren is door de tuin te omheinen met volièregaas dat je tot op ongeveer 40 centimeter diep ingraaft. Het is vanzelfsprekend een arbeidsintensief klusje maar kan wel eens handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe moestuin gaat aanleggen. Indien je een nieuw gazon gaat aanleggen kun je ook overwegen om op de vlakke grond mollennetten te leggen (klein beetje ingraven) en hier bovenop grasmatten te leggen. Geen mol die nog gaten in je gazon zal achterlaten!

 

 

Prijs mollen laten vangen

Lukt het je niet om zelf de mollen te verjagen of te vangen? Schakel dan gewoon een tuinbedrijf in. Zij beschikken over de nodige kennis en ervaring en helpen je in korte tijd van het probleem af. Je kunt kiezen voor een eenmalige bestrijding maar het is ook mogelijk om een jaarcontract af te sluiten waarbij het bedrijf op regelmatige basis het mollenprobleem voor je komt oplossen. Dat is wel zo handig, vooral als je over een groot stuk grasland beschikt en regelmatig te maken hebt met molshopen in het gazon.

De kostprijs om mollen te vangen hangt af van de oppervlakte, gewenste vangmethode, aantal mollen. Sommige tuinbedrijven vragen een vaste prijs, anderen werken per uur en andere vragen een vaste prijs per gevangen mol. Vrijblijvende offertes kan je hier aanvragen.

 

 

Interessante weetjes over de mol

Mollen zijn zoogdieren die zich voornamelijk voeden met larven en regenwormen. Ze komen vooral voor in vruchtbare bodems waarin voldoende voedsel te vinden is. De mol leeft ondergronds en beweegt zich voort in gangen die hij met zijn sterke klauwen uitgraaft. Moestuinliefhebbers en gazonliefhebbers zien de mol vaak liever gaan dan komen omdat hij de grond omwoelt en daarbij ook de nodige molshopen achterlaat. Mollen zijn nagenoeg blind en zijn qua oriëntatie volledig afhankelijk van hun geur en tastzin. Ze zijn erg gevoelig voor trillingen en geuren. De meeste diervriendelijke methodes om mollen te voorkomen of af te schrikken zijn dan ook gericht op het produceren van trillingen of geuren waar de mol niet van houdt.

Mollen erg territoriaal zijn ingesteld en dat er vaak maar één mol in je tuin zit die al die molshopen veroorzaakt? Zodra één mol echter verjaagd is kan een andere mol het gangenstelsel weer opeisen. Van een echte mollenplaag is dus meestal geen sprake, ook al lijkt dat soms wel zo gezien het grote aantal molshopen.

 

Ga naar de webshop

 

 

5/5 - (1 vote)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
3 reacties
5/5 - (1 vote)
  • Jasmin
    Hoe kan je verticuteren als je mollengaas hebt gelegd?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Mollengaas leg je best op een diepte van 50 centimeter. Zo kan je de grond nog altijd bewerken zonder het mollengaas te beschadigen. Dit is niet alleen aanbevolen om te kunnen verticuteren maar ook om graszoden te vernieuwen of bomen / struiken te planten. Wanneer mollengaas te hoog geplaatst is zal het ook verstrengelen met je grastapijt waardoor je dit nooit meer vlot kan losmaken en bij afvoer zal moeten bijbetalen voor verontreinigde grond.
      Beantwoorden
  • paul
    Sinds we geiten en een ezel in de tuin hebben lopen hebben we geen mollen meer gezien. Ze zijn blijkbaar verhuisd naar de buren. Het hoefgetrappel zal wel een natuurlijke wijze van trillingen veroorzaken denk ik.
    Beantwoorden
Lees ook
stappenplan gazon aanleggen
Gazon aanleggen: stappenplan en weetjes
Gazon zaaien: stappenplan en belangrijke weetjes
robotmaaier
Robotmaaier: info & prijzen
Gazon kalken
Gazon kalken: tips en tricks
Prijs gazon aanleggen
Prijs gazon aanleggen
Gazon verticuteren
Gazon verticuteren: tips & tricks
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
mos in gazon
Mos in gazon: hoe aanpakken?