Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Gazon kalken: tips en tricks

Iedere tuinbodem is in meer of mindere mate onderhevig aan verzuring. Een lichte verzuring is geen enkel probleem en voor een mooie grasmat zelfs gewenst. Maar wanneer de bodem te zuur gaat worden, zul je moeten ingrijpen omdat het gazon er anders onder zal lijden. Dit doe je door periodiek kalk op het gazon te strooien.

Ga naar de webshop

 

 

Waarom kalken noodzakelijk is

gazon kalken

Planten halen hun voedsel voornamelijk uit de bodem. Dit kunnen ze het meest effectief doen wanneer de grond lichtzuur is. Een lichtzure grond heeft een pH-waarde tussen 6.0 en 6.5. Bij deze waarden kunnen de mineralen en sporenelementen goed door het wortelgestel van het gazon worden opgenomen en kunnen essentiële bodemorganismen goed overleven. Wanneer de grond echter te zuur gaat worden (pH <6.0), dan zal het gras minder goed gaan groeien en krijgt het concurrentie van onkruid en mossen die wel goed gedijen op een zure bodem. Door kalk te strooien verhoog je de pH waarde van de bodem en wordt deze minder zuur.

 

Kalken van het gazon is goed voor:
…het voorkomen van mossen (mossen gedijen niet goed op kalkrijke bodems)
…een snelle en gezonde groei van het gras (goede voedselopname via het wortelgestel)

 

 

In welke periode strooi je kalk?

Je kunt het gazon het best met kalk bestrooien in februari of begin maart. Iets eerder mag ook. Je geeft het gazon meteen een goede start. Aangegroeid mos zal door de lagere zuurgraad minder snel tot ontwikkeling komen.

 

Hoe vaak kalk je een gazon?

Kalken gazon

Bij licht verzuurde bodems (pH tussen 5.5 en 6) hoef je vaak maar één keer per jaar kalk te strooien. Bij zuurdere bodems zul je het meerdere keren moeten doen. Bijvoorbeeld éénmaal in het voorjaar en één keer in het najaar. Je zult een bodemtest moeten doen om vast te stellen wat de pH-waarde van de grond is. Meestal kun je al aan de aanwezigheid van mos zien dat de grond aan de zure kant is. Het gras kan ook gele plekken vertonen. Gras groeit minder hard op een verzuurde bodem.

 

Hoe kalk je een gazon?

wanneer gazon kalken

Het gazon kalken is erg eenvoudig. Er zijn in de handel goede kalkkorrels voor het gazon te koop die je eenvoudig over het gazon kun uitstrooien. Het enige waar je op moet letten is dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Meestal staat dit duidelijk aangegeven op de verpakking. Vaak heb je genoeg aan 1 kg kalk per 10m².

Bij pH-waardes lager dan 5.5 kan het nodig zijn om twee keer per jaar 2 kg per 10m² te gebruiken. Bemest het gras niet tegelijk met het kalken. Bemesten doe je pas wanneer de kalk goed is opgelost in het gras. Anders bestaat de kans dat de kalk de meststoffen gaat binden waardoor ze niet goed kunnen worden opgenomen.

 

Welke kalk en mest kopen?

Om zeker te zijn van een stralend gazon is het belangrijk kwalitatieve producten te kopen. Volg ook steeds de bijgeleverde handleiding om zeker te zijn van de juiste verhoudingen. Online kalk of mest kopen met gratis levering en snelle verzending? Neem een kijkje in de webshop.

 

Oorzaken van een zure bodem

Het verzuren van de grond is een (natuurlijk) proces dat niet is tegen te houden. Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor verzuring van de bodem:

 1. Zure regen: regenwater is van nature lichtzuur maar door verontreinigingen afkomstig uit de industrie en uitlaatgassen van auto’s (zwavel, stikstof, ammoniak) wordt het regenwater zuurder.
 2. Compostering: vallend blad en gemaaid gras zullen op natuurlijke wijze worden afgebroken waarbij afbraakproducten (zoals looizuren) in de grond terecht komen. Dit is een natuurlijk proces wat leidt tot een verzuring van de grond. Je kunt het enigszins vertragen door vallend blad en maaisel zoveel mogelijk van het gras te verwijderen.
3.9/5 - (11 votes)
 
Gazon aanleggen / onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
11 reacties
3.9/5 - (11 votes)
 • Alex
  Ik heb zondag gras gezaaid, eerst tuin omgespit etc, maar ik heb geen kalk gebruikt terwijl de grond volgens mij toch tamelijk zuur is. Zou ik dit nu nog over de gezaaide grond heen kunnen strooien? Alle tips zijn welkom!
  Beantwoorden
 • Jean Dekeyser
  Ik dacht dat kalk gooien slecht was voor de Bodemstructuur?
  Beantwoorden
  • Buldit
   Kalk kan inderdaad ook nefast zijn, maar alleen als men te veel strooit. Het gaat erom de zuurtegraad van de bodem in de gaten te houden. De bodemstructuur verzuurd door een natuurlijk proces. Door kalk te strooien breng je de zuurtegraad terug naar betere waarden. Strooi je te veel, dan zal je PH-waarde te hoog worden.
   Beantwoorden
 • Gino Fiers
  Moest het in Februari nog vriezen of heel lage temperatuur onder de 5 graden bvb , mag ik mijn gazon dan ook al kalk geven ? Of is het beter aangeraden dat de temperatuur toch rond de 10 graden zit ?
  Beantwoorden
 • Paul Van de Wygaert
  Heb ooit grond laten aanvoeren en zelf gemengd ter plekke met mest uit compostvaten. ...veel mollen gehad - heb er zes met klemmen gevangen!. Ijzer en magnesium gestrooid (winterbemesting van DCM ) was dat goed? Nu 11/16 zou ik eigenlijk nog eens wat kalk willen strooien - gezien gele plekken op gazon gezien deze late zomer. Tuin was ooit bos...dus zure grond hier natuurlijk. Om niet teveel naar container park te moeten met gazon afval deed ik aan Mulchmaaien om een betere gazonbodem te (hopen) krijgen. Zal natuurlijk moeten kalk strooien. Ik zie dat jullie spreken van in zuurrijke bodems tweemaal kalk per jaar...KAN IK NU NOG WAT KALK NAGOOIEN ? Mag dat nog ? In een bepaalde hoek veel mos...daar wat meer kalk ? Hoe te werk gaan?
  Beantwoorden
 • Kenny Christiaens
  Ik heb net grasmatten aangelegd en mijn grond gefreesd met meststoffen. Nu is mijn vroeg of ik kalk moet strooien of niet? Is het beste dat ik even afwacht of alvast een ph test doe met een meter en dan kijk? Weten jullie ergens waar ik dat kan kopen zo een ph meter?
  Beantwoorden
 • Stefan
  Ik heb een mosdodend middel gekocht om mijn gazon te verticuteren. In die korrels zit nu echter ook een meststof. Ik heb nu geverticuteerd. Mag ik toch nog kalken of riskeer ik dat de kalk de opname van de meststof gaat blokkeren?
  Beantwoorden
 • christine Vlaisloir
  Mijn gazon zit vol mos! Ik heb nochtans vorige zomer geverticuteerd! Mag ik nu kalk op het gazon strooien alvorens te verticuteren? Ik hoor het graag!
  Beantwoorden
 • Benny
  Momenteel is het goed weer en hiervan wil ik profiteren om het gras af te doen echter twijfel ik i.v.m. de tijdstip dat ik kalk dien aan te brengen. Voor of na de grasbeurt en moet het regenachtig zijn om de kalk goed te laten doordringen. Kan het kwaad met het gazon om die momenteel af te doen aangezien het s'morgens nog vrieskou is
  Beantwoorden
  • Buldit
   De winterperiode (januari-februari) is de perfecte periode om de zuurtegraad van je grond bij te sturen. In maart mag je ook al beginnen met de grond te bemesten. Het gras afrijden wordt aangeraden vanaf april en doe je best op de hoogste stand. Veel hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden. Als de vooruitzichten goed blijven kan je overwegen om eind maart te maaien. Succes!
   Beantwoorden
  • Muldersr@telfort.nl
   Kalk kan men elk moment van het jaar verstrooien,het hoeft niet perse te regenen Het gazon zal jou er dankbaar voor zijn.
   Beantwoorden
Lees ook
grasmachine kopen
Grasmaaier kopen: soorten en prijzen
Mollen vangen
Mollen vangen en voorkomen
hoe gazon bemesten
Gazon bemesten: tips & tricks
aanleggen kunstgras
Kunstgras leggen: stappenplan en prijs
mos in gazon
Mos in gazon: hoe aanpakken?
gazon onderhouden
Gazon onderhouden met behulp van kalender
Prijs gazon aanleggen
Prijs gazon aanleggen
Gazon verticuteren
Gazon verticuteren: tips & tricks