Gazon kalken: tips en tricks

Relevante artikelen

11 Reacties

 1. Benny schreef:

  Momenteel is het goed weer en hiervan wil ik profiteren om het gras af te doen echter twijfel ik i.v.m. de tijdstip dat ik kalk dien aan te brengen. Voor of na de grasbeurt en moet het regenachtig zijn om de kalk goed te laten doordringen. Kan het kwaad met het gazon om die momenteel af te doen aangezien het s’morgens nog vrieskou is

  • Tuinpraat schreef:

   Dag benny, de winterperiode (januari-februari) is de perfecte aangelegenheid om de zuurtegraad van je grond bij te sturen. In maart mag je ook al beginnen met de grond te bemesten. Het gras afrijden wordt aangeraden vanaf april en doe je best op de hoogste stand. Veel hangt natuurlijk ook af van de weersomstandigheden. Als de vooruitzichten goed blijven kan je overwegen om eind maart te maaien. Succes!

  • Muldersr@telfort.nl schreef:

   Kalk kan men elk moment van het jaar verstrooien,het hoeft niet perse te regenen
   Het gazon zal jou er dankbaar voor zijn.

 2. christine Vlaisloir schreef:

  Mijn gazon zit vol mos! Ik heb nochtans vorige zomer geverticuteerd! Mag ik nu kalk op het gazon strooien alvorens te verticuteren? Ik hoor het graag!

 3. Stefan schreef:

  Ik heb een mosdodend middel gekocht om mijn gazon te verticuteren. In die korrels zit nu echter ook een meststof. Ik heb nu geverticuteerd. Mag ik toch nog kalken of riskeer ik dat de kalk de opname van de meststof gaat blokkeren?

 4. Kenny Christiaens schreef:

  Ik heb net grasmatten aangelegd en mijn grond gefreesd met meststoffen. Nu is mijn vroeg of ik kalk moet strooien of niet? Is het beste dat ik even afwacht of alvast een ph test doe met een meter en dan kijk? Weten jullie ergens waar ik dat kan kopen zo een ph meter?

 5. Paul Van de Wygaert schreef:

  Goede dag,

  Heb ooit grond laten aanvoeren en zelf gemengd ter plekke met mest uit compostvaten. …veel mollen gehad – heb er zes met klemmen gevangen!. Ijzer en magnesium gestrooid (winterbemesting van DCM ) was dat goed? Nu 11/16 zou ik eigenlijk nog eens wat kalk willen strooien – gezien gele plekken op gazon gezien deze late zomer. Tuin was ooit bos…dus zure grond hier natuurlijk. Om niet teveel naar container park te moeten met gazon afval deed ik aan Mulchmaaien om een betere gazonbodem te (hopen) krijgen. Zal natuurlijk moeten kalk strooien. Ik zie dat jullie spreken van in zuurrijke bodems tweemaal kalk per jaar…KAN IK NU NOG WAT KALK NAGOOIEN ? Mag dat nog ? In een bepaalde hoek veel mos…daar wat meer kalk ? Hoe te keer gaan?
  Vriendelijke groeten

 6. Gino Fiers schreef:

  Moest het in Februari nog vriezen of heel lage temperatuur onder de 5 graden bvb , mag ik mijn gazon dan ook al kalk geven ?

  Of is het beter aangeraden dat de temperatuur toch rond de 10 graden zit ?

 7. Jean Dekeyser schreef:

  Ik dacht dat kalk gooien slecht was voor de Bodemstructuur?

  • Evo3 schreef:

   Kalk kan inderdaad ook nefast zijn, maar alleen als men te veel strooit. Het gaat erom de zuurtegraad van de bodem in de gaten te houden. De bodemstructuur verzuurd door een natuurlijk proces. Door kalk te strooien breng je de zuurtegraad terug naar betere waarden. Strooi je te veel, dan zal je PH-waarde te hoog worden.

 8. Alex schreef:

  Ik heb zondag gras gezaaid, eerst tuin omgespit etc, maar ik heb geen kalk gebruikt terwijl de grond volgens mij toch tamelijk zuur is. Zou ik dit nu nog over de gezaaide grond heen kunnen strooien? Alle tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 15 = 23