Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Tunnelserre: advies & prijzen

Tunnelserres zijn goedkoop en op relatief eenvoudige wijze op te bouwen. Wanneer je zelf op goedkope manier groenten wil gaan kweken in de tuin maar nog niet zeker bent van de aanschaf van een glazen serre, dan is een tunnelserre waarschijnlijk wel iets voor jou.

Een serre kopen?

Ga naar de webshop

 

Opbouw en eigenschappen van tunnelserres

Een tunnelserre (foliekas) bestaat uit een gebogen frame dat bedekt is met een sterke folie uit kunststof. Omdat het om een lichte constructie gaat die windgevoelig is, moet je de kas met grondpennen en scheerlijnen vastzetten. Zo blijft hij stevig op zijn plek staan. Het dak van een tunnelserre is altijd gebogen omdat dit de meest stevige constructie is. Tevens kan op een gebogen dak geen regenwater blijven staan en is de kans op lekkage minimaal. Tunnelkassen worden vaak gebruikt voor de kweek van rechtopstaande gewassen zoals komkommers, tomaten en aubergines maar ze zijn vanzelfsprekend ook geschikt voor andere gewassen of planten.

 

tunnelserre

 

Voordelen van een tunnelserre

• Goedkoper dan een serre van polycarbonaat of glas
• Relatief eenvoudig zelf te plaatsen
• Veilig, geen risico op glasbreuk
• Makkelijk te verplaatsen

 

Nadelen van een tunnelserre

• Een tunnelkas is een stuk kwetsbaarder dan een glazen kas of serre van polycarbonaat en heeft hierdoor een minder lange levensduur. De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van de folie en het frame.
• Folie is minder transparant (helder) dan glas of kunststof  en laat dus minder licht door.
• De isolatiewaarde is minder hoog (dan glazen of kunststof kas) waardoor meer kans op temperatuurschommelingen.
• Een tunnelserre is windgevoelig.

 

 

tunnelserres Tunnelserre kopen: waar moet je op letten?

Bij aanschaf van een tunnelkas moet je goed letten op de kwaliteit van de folie. Goedkope folies zijn weliswaar financieel aantrekkelijk maar ze slijten vrij snel, vooral bij de naden. Verder kun je letten op de wijze van verankering in de grond. Een kwalitatieve serre wordt doorgaans met grondpennen en stormkoorden in de grond verankerd. De folie aan de onderzijde van de kas is extra lang uitgevoerd zodat je deze in de grond kunt graven.

 

 

Andere zaken waar je op kunt letten bij aanschaf van een tunnelserre:

• Kwaliteit van de rits (toegangsdeur)
• Hoogte van de serre (2 meter hoog is prettig omdat je er dan rechtop in kunt staan)
• Kwaliteit van het frame (stalen of aluminium buizen)
• Aanwezigheid van vensters (belangrijk i.v.m. verluchting)

Wil je zelf een serre aankopen, maar weet je nog niet goed welk type? Lees dan hier het artikel over de aankoop van een serre. Je vindt er nuttige tips zodat je een goed geïnformeerde beslissing kan nemen. Of neem een kijkje in de webshop en bestel eenvoudig online!

 

 

tunnelserre Verluchting tunnelserre

Het juist verluchten van tuinserres is erg belangrijk. Door op het juiste moment te ventileren voorkom je niet alleen dat de temperatuur te hoog wordt maar houd je tevens de luchtvochtigheidsgraad in de kas op peil. Tunnelserres zijn meestal voorzien van oprolbare vensters met horrengaas ervoor (vergelijkbaar met een tent). Dakvensters zie je jammer genoeg alleen in professionele tunnelserres. Je kunt in een standaard tunnelkas dus geen dakraam openen, iets wat wel mogelijk is bij een glazen kas. In een glazen kas kun je het dakraam tevens voorzien van een automatische raamopener. Dit is erg handig, zeker wanneer je een dagje afwezig bent.

 

orientatie tunnelserre Juiste oriëntatie en plaatsing

Je plaatst de serre best met de ingang richting het zuiden. Hij staat dan het meest zonnig, wat gunstig is voor een goede plantengroei. Houd er wel rekening mee dat een tunnelserre erg windgevoelig kan zijn. Een haag of ander soort afsluiting in de buurt kan goed dienst doen als windbreker maar mag ook weer niet te veel schaduw op de kas werpen. Koude wind is erg nadelig voor de temperatuur in een kas en gevoelige gewassen zullen er minder goed door groeien. Hoe minder wind, hoe beter.

Indien een zuidelijke oriëntatie niet mogelijk is, kies dan voor een andere zo zonnig mogelijke oriëntatie, bijvoorbeeld een westelijke oriëntatie. Liever te veel licht dan te weinig. Schaduw kun je immers nooit veranderen in zon maar een teveel aan zonlicht kun je eventueel temperen, bijvoorbeeld met een schaduwdoek.

 

tomaten in tunnelserre Welke groentesoorten kan ik kweken?

In een onverwarmde tunnelkas kun je begin maart al van start gaan met het kweken van bloemkool, ijsbergsla of kropsla, radijsjes, raapkool en rammenas. In de zomerperiode is de serre erg geschikt voor het kweken van tomaten, paprika’s, komkommers en pepers. Paprikaplanten en komkommers hebben veel behoefte aan warmte en daarom worden deze soorten vaak in het midden van de kas geplant. Tomatenplanten groeien juist goed bij een goede ventilatie en kunnen dus prima in de buurt van openingen in de serre worden geplaatst. In de herfstperiode kun je de serre dan weer gebruiken voor het kweken van bijvoorbeeld andijvie of veldsla. Er zijn vanzelfsprekend nog tal van andere mogelijkheden.

 

Prijs tunnelserre

Prijzen van tunnelserres lopen sterk uiteen. Een eenvoudige serre van 2x2x2 meter koop je al vanaf 90 euro. Reken voor de wat grotere serres (6 m²) gemiddeld 150 tot 200 euro. Wil je een folie van extra goede kwaliteit (sterk en hoge lichtdoorlatendheid), dan betaal je minimaal het dubbele.

Ga naar de webshop

2.8/5 - (33 votes)
Nog geen reacties
2.8/5 - (33 votes)
Lees ook
moestuinbak
Eigen groenten verbouwen in een moestuinbak
serre verwarming
Serre verwarmen
serre kopen tips
Serre kopen: Tips & inspiratie
rabarber planten
Rabarber
serre verwarming
Serre verwarmen
serre kopen tips
Serre kopen: Tips & inspiratie
moestuinbak
Eigen groenten verbouwen in een moestuinbak
composiet terras planken
Composiet terras: uitvoeringen & prijzen