Serre kopen: Tips & inspiratie
Met een serre kan je het moestuin seizoen verlengen en groenten en fruit kweken die het in ons klimaat moeilijk hebben. Ook in de gure wintermaanden komen serres van pas als opslagplaats voor tuinmateriaal en wintergevoelige planten. Wanneer je een serre gaat kopen kom je al snel voor een aantal vragen te staan. Welk formaat serre is het beste? Welke soorten glas zijn er te koop? Wat is de beste locatie voor een serre? In dit artikel vind je hier meer informatie over.
Een serre kopen?
Kiezen voor een serre in glas, folie of kunststof?
Voor de afdichting van de serre kun je kiezen uit glas (tuindersglas of veiligheidsglas), plastic folie en kunststof platen in polycarbonaat. Welk materiaal het meest geschikt is hangt af van je beschikbare budget en eisenpakket:
Tuindersglas / veiligheidsglas
Traditioneel tuindersglas (3 tot 4 mm dik) wordt het meest toegepast in kassen omdat het goedkoper is dan veiligheidsglas. Het is echter minder sterk dan veiligheidsglas en wanneer het breekt valt het uiteen in scherpe stukken. Veiligheidsglas is vijf tot zeven keer sterker dan tuindersglas en mocht het in een uiterst geval toch breken dan valt het uiteen in kleine ongevaarlijke stukjes. Het glas kan helder zijn of gehamerd (motief). Vaak wordt het dak van de kas van gehamerd glas gemaakt omdat dit ten goede komt aan de lichtverdeling en de lichtbreking. Gehamerd glas heeft een positief effect op de groei van de planten, het is echter wel duurder dan standaard helder glas.
Polycarbonaat
Indien je glasbreuk helemaal wilt voorkomen en daarnaast aandacht wil besteden aan isolatie dan kun je ook kiezen voor kunststof ramen. Deze bestaan uit heldere dubbele platen van polycarbonaat. Ze isoleren 40% beter dan enkel glas waardoor de temperatuur in de kas beter constant blijft. Bijkomend voordeel van kunststof, is dat de zonnestralen effectief worden gefilterd. Polycarbonaat is erg sterk. Het zal niet breken en is zelfs bestand tegen hagelstenen of de impact van een voetbal. Wil je de kas in de winter gaan verwarmen dan is polycarbonaat vanwege de goede isolatie-eigenschappen zeker aan te raden. Als nadeel kan aangehaald worden dat polycarbonaat niet doorzichtig is en een goedkopere uitstraling heeft dan glas.
Kunststof folie in polythyleen
Ben je op zoek naar een goedkope serre, dan zal je al snel uitkomen bij tunnelserres. Deze maken gebruik van polythyleen folies welke gespannen worden over een aluminium frame. Kunststof folies hebben een minimale dikte van 0,2mm en gaan zo’n 3 tot 5 jaar mee. Na verloop van tijd zal een plastic serre broos worden onder invloed van ultravioletstralen. De voornaamste redenen om voor een tunnelserre te kiezen zijn de lage kostprijs en de mogelijkheid om de serre vlot te verplaatsen. Heel wat mensen starten met een plastic serre om uiteindelijk over te schakelen op een duurzaam exemplaar in glas of polycarbonaat.
Hoe groot moet een serre zijn?
Het formaat van een serre is bepalend voor de hoeveelheid planten die je erin kunt kweken. En zo’n kas is sneller gevuld dan je denkt. Je begint misschien met een paar tomatenplanten en wat komkommers, maar al snel zullen andere planten volgen en voordat je het weet staat heel je kas vol. Houd er dus rekening mee dat je hobby in de loop der tijd kan uitbreiden en kies een serre zo groot mogelijk.
In een grote serre zal de temperatuur constanter zijn in vergelijking met een kleine serre vanwege het groter volume. Dit is duidelijk merkbaar bij de kweekresultaten. Hoe constanter de temperatuur, des te beter zullen je planten het doen. Het beste kies je een serre dus zo groot mogelijk. Bijkomend voordeel is dat je in een grote kas ook makkelijker kunt werken. Je hebt immers meer ruimte om in te manoeuvreren en kan vlotter aan wisselteelt doen.
Welk materiaal voor het frame kiezen?
Houten serres zie je steeds minder. Ze ogen vanwege hun natuurlijke uitstraling erg sfeervol maar zijn een stuk duurder dan aluminium serres. Houten serres van goede kwaliteit worden meestal van Canadees Cederhout gemaakt. Deze houtsoort is goed bestand tegen vocht en werkt niet of nauwelijks onder invloed van temperatuurverschillen. Aluminium serres zijn dan weer licht en duurzaam. Ze kunnen niet roesten en vergen een minimum aan onderhoud. Het voordeel van een aluminium serre ten opzichte van een houten serre zijn ook de smalle glasroeden waardoor er extra veel licht de kas kan komen. Wel is het door de lichte constructie van belang dat een aluminium serre goed aan de fundering wordt verankerd, zodat de wind er geen vat op kan krijgen. Bekijk de verschillende modellen en hun prijzen in de webshop.
Belang van een goede verluchting
Een serre moet minimaal over één dakraam per dakvlak beschikken. Verluchting is belangrijk omdat een kas zonder dakramen in de zomer snel oververhit zou raken. Tevens voorkom je met een goede verluchting dat de luchtvochtigheid te hoog wordt. Je kunt de ramen met de hand openen maar er zijn ook hydraulische dakraamopeners te koop die dit automatisch doen. Deze zijn niet duur (gemiddeld 75 euro) en gemakkelijk zelf te installeren. Ze openen de ramen in de kas automatisch wanneer de temperatuur boven een bepaalde temperatuur komt en sluiten deze wanneer de temperatuur daalt. Aan de voorzijde van de kas is het prettig om een brede toegangsdeur te hebben. Je kunt dan makkelijk met een kruiwagen in- en uitrijden. Dakvensters worden bij voorkeur aan de oostzijde voorzien weg van de gure Noordenwind en regenkant.
Beste locatie voor een serre
Over het algemeen is een zuidelijke oriëntatie (ingang op het zuiden) het beste omdat de serre dan zowel in de ochtend als in de avond veel zon ontvangt. Tevens is het risico dan minder groot dat hij in de middag oververhit raakt, iets waar je bij een westelijke oriëntering wel rekening mee moet houden. Wil je echter warmte minnende planten zoals cactussen of vetplanten gaan kweken dan kun je het beste een westelijke oriëntatie aanhouden. De planten krijgen dan de meeste warmte tijdens het middaguur en ook in de winter zal het in de kas dan op het middaguur hier wat warmer zijn.
Je plaatst een serre het beste niet te ver van de woning. Het is een plek waar je vaak zult komen en mocht je later nog een water- of elektriciteitsleiding willen trekken dan is het praktisch wanneer de serre zo dicht mogelijk bij de woning staat.
Serre kopen: prijzen
Een eenvoudige aluminium serre van 130X195x205 met tuindersglas kun je al kopen vanaf 450 euro. Prijzen van grotere modellen lopen uiteen van 700 tot 3000 euro. Houten kassen zijn duurder en kosten 2000 tot 4000 euro. De prijs van een serre is voornamelijk afhankelijk van het type, het soort frame (hout, metaal), de afwerking (gelakt of niet), het soort beglazing, de fundering en het volume.
Serre verwarmen in de winter
Een gemiddelde hobbyserre is er in eerste instantie voor bedoeld om plantensoorten te kweken die het normaal gesproken in de open lucht niet zo goed doen zoals pepers, tomaten, aubergine, paprika en meloen. Wanneer je de kas wil gaan gebruiken om er in de winter planten in te laten overwinteren, bijvoorbeeld Fuchsia’s of Brugmansia, dan zul je de de serre in die periode moeten gaan bijverwarmen. Er zijn verschillende systemen, zowel elektrisch als op gas, waarmee je dat kunt doen.
Wel systeem je ook kiest, het verwarmen van een kas in de winter is niet goedkoop. Je doet er dan ook altijd verstandig aan om de kas goed te isoleren, bijvoorbeeld met noppenfolie. Een serre met dubbelwandig polycarbonaat is van zichzelf al beter geïsoleerd en dat kan flink schelen in de energiekosten. Installeer indien mogelijk ook altijd een thermostaat (laag bij de grond). Hiermee blijft niet alleen de temperatuur in de serre constant, je zult er uiteindelijk ook minder energie door gaan verbruiken.