Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Ligusterhaag: kenmerken en verzorging

De ligusterhaag vormt door haar dichte structuur een uitstekende tuinafsluiting. Bovendien kan ze op zowat alle bodems groeien en wanneer ze in bloei staat, verspreidt ze een heerlijke geur. In dit artikel kom je meer te weten over de eigenschappen, verzorging en kostprijs van deze haagplant.

 

Eigenschappen van deze snelgroeiende haag

De ligusterhaag is een erg snelle groeier. Daarom is het een goede keuze als je een haag wil planten die snel privacy biedt. In de winter behoudt deze haag deels zijn blad en biedt dan ook nog enige beschutting tegen binnenkijkers en tegen de wind. Bovendien heeft dit haagtype maar weinig onderhoud nodig. In de winter kan je bijvoorbeeld wat compost of mest aanbrengen om de haag in goede vorm te houden. De ligusterhaag is gevoelig voor ziektes en schimmels. Vermijd ook dat ze in contact komt met sproeistoffen zoals herbiciden.

 

Ligusterhaag planten

Zoals reeds vermeld is de ligusterhaag een zeer snelle groeier. Bij aanplanting is ze vrij laag, maar al snel zal ze sterk gaan groeien. Bovendien moet je niet te veel rekening houden met zonlicht of schaduw. Je moet er juist op letten dat de haag voldoende zonlicht krijgt in de groeifase maar dat er geen rechtstreeks zonlicht op de wortels terechtkomt. De ligusterhaag kan groeien op allerlei bodemsoorten, al gaat de voorkeur uit naar een pH-neutrale ondergrond.

De beste periode voor het planten van een ligusterhaag is november-half april. Het aanplanten van de haag doe je in een uitgegraven sleuf, waarin je compost of mest kan aanbrengen voor een optimale groei. Je laat de struiken voor het planten best een uurtje weken in wat water. Daarna kan je ze aanbrengen in de sleuf en ze goed vastzetten door wat aarde toe te voegen. Vervolgens moet je zeker voldoende water geven om de groei nog wat te stimuleren. Vooral in het eerste jaar na aanplanting heeft de ligusterhaag veel water nodig.

Wil je een ligusterhaag laten planten? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes via de offertepagina

 

Hoe en wanneer snoeien?

ligusterhaag snoeien Aangezien de ligusterhaag een snelle groeier is, heeft ze 3 à 4 keer per jaar een snoeibeurt nodig. De snoeiperiode voor deze haag begint in mei en eindigt in september. Na september snoei je de liguster best niet meer, anders kan de haag zich niet meer voldoende herstellen voor de winterkou eraan komt.

Je houdt best de onderkant iets breder dan de bovenkant. Zo blijven de planten vol en vangen ze meer zonlicht. Hou er wel rekening mee dat frequente snoeibeurten de bloei van de bloemen zal tegenhouden. Gebruik zeker snoeimateriaal dat scherp genoeg is!

Tip: snoei niet als er te veel zonlicht is. De bladeren die na het snoeien in het zonlicht komen te staan, kunnen op die manier geleidelijk wennen aan de hogere intensiteit van het zonlicht. Snoeien bij te veel zonlicht verhoogt bovendien ook de kans op bladverbranding.

 

 

Ligusterhaag kopen

De ligusterhaag is een redelijk goedkope haagplant. Per meter heb je 5 à 6 plantjes nodig. De prijs hangt onder meer af van de hoogte van de struiken en het aantal. Voor planten met een hoogte van 40 centimeter betaal je gemiddeld tussen 5 en 12 euro per lopende meter, kosten voor plaatsing niet inbegrepen.

3.4/5 - (81 votes)
 
Haag planten?
Vraag vrijblijvend offertes aan & vergelijk
Nog geen reacties
3.4/5 - (81 votes)
Lees ook
beukenhaag
Beukenhaag: kenmerken en verzorging
soorten hagen
Soorten hagen voor in de tuin
buxus alternatieven
6 interessante buxusvervangers
taxus
Taxushaag: kenmerken en verzorging
buxusmot herkennen
Buxusmot: hoe herkennen en bestrijden?
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!