Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
by Buldit
Tuinplannen? Wij helpen jou.

Insectenhotel plaatsen: Nut & weetjes

Met het kopen van een insectenhotel kan je de natuur een groot plezier doen. Je geeft er nuttige insecten onderdak mee en zorgt ervoor dat ze zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten. Verder is het natuurlijk leuk om te zien op wat voor manier de insecten gebruik maken van het onderdak. Maar welke insecten trek je nu eigenlijk aan met een insectenhotel en hoeveel kost het?

Interesse in een insectenhotel?

Ga naar de webshop

 

Belang van een insectenhotel in je tuin

Door de verstedelijking krijgen insecten het steeds moeilijker om goede schuilplaatsen en nestplaatsen te vinden. En dat is jammer want insecten zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Door het plaatsen van een insectenhotel help je de natuur een handje en help je mee om het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden. Daarnaast heb je er zelf ook profijt van, want:
• De insecten helpen ongedierte in de tuin te bestrijden (bladluizen, rupsen, huisvliegen, enz.).
• De gewassen in je tuin worden goed bestoven (fruit, groenten, enz.) zodat je oogst zal toenemen.
• Het is leuk om het gedrag van insecten te bestuderen en je kan je kennis op een leuke manier met je kinderen delen.

 

Welke insecten komen er in een insectenhotel?

Het is afhankelijk van het soort insectenhotel welke bewoners je kan verwachten. Zo kan je bijvoorbeeld insectenhotels kopen die alleen bedoeld zijn voor vlinders of voor lieveheersbeestjes maar de meeste hotels bieden plaats aan meerdere soorten insecten waaronder: metselbijen of andere wilde bijen, lieveheersbeestjes, vlinders, solitair levende wespen en gaasvliegen.

Metselbijen zijn wilde bijen die zich voeden met stuifmeel en nectar van bloemen. Daarbij hebben ze een voorkeur voor planten die vroeg in het jaar bloeien, en zullen ze al snel afkomen op de bloesem van bijvoorbeeld aardbeien of appelbomen.

Naast metselbijen zal je met een insectenhotel ook andere soorten wilde bijen aantrekken zoals de maskerbij of behangersbij. Ze worden aangetrokken door inheemse bloemen en leven van de nectar die ze verzamelen. Ook gaasvliegen zijn erg nuttig. Ze zijn vooral ’s nachts actief en eten, afhankelijk van hun ontwikkelingsstadium, bladluizen en pollen of nectar.

Lieveheersbeestjes zijn vooral overdag actief en ze leven, afhankelijk van de soort, van bladluizen en schimmels. Dit soort kevertjes is dus erg nuttig in de tuin.

Vlinders hebben beschutte plekjes nodig waar ze kunnen schuilen voor de regen. Door een insectenhotel of speciaal vlinderkastje te vullen met wat takjes en dorre blaadjes zullen ze zich al snel thuis voelen. Vlinders gebruiken het hotel alleen als schuilplaats en overwinteringsplaats.

Er zijn allerlei soorten solitair levende wespen (bijvoorbeeld de muurwesp of de graafwesp) die nuttig zijn bij het bestrijden van ongedierte in de tuin zoals bladluizen, vliegen en allerlei soorten rupsen. Ze vangen andere insecten die vervolgens dienen als voedsel voor de larven van de wesp. Je zal van deze wespen geen last hebben omdat ze niet op etenswaren en zoetigheid afkomen en ze zullen je ook niet steken.

 

Aandachtspunten en tips

• Het reinigen van een insectenhotel is niet nodig.
• Je behandelt een insectenhuisje best niet met verf, olie en dergelijke. Die stoffen komen in de natuur ook niet voor en je schrikt de insecten er alleen maar mee af. Pure bijenwas of eventueel zonnebloemolie of olijfolie kan je wel gebruiken.
Spinnenwebben kan je eventueel verwijderen. Vooral kruisspinnen wachten de gasten graag op bij de ingang van het hotel. Aangezien spinnen ook erg nuttig zijn, kan je er vanzelfsprekend ook voor kiezen om de natuur gewoon zijn gang te laten gaan.
Geschikt als nestmateriaal voor sommige bijen en solitaire wespen zijn: stengels van bramen of frambozen, stengels van wilde rozen en distels. Ze kunnen hier zelf gaatjes in boren die dienen als nestplaats.
• Indien je bijen, vlinders en hommels wil aantrekken, zorg dan voor voldoende bloeiende planten in de omgeving.

 

insectenhotel

 

Insectenhotel kopen: prijs

De keuze aan insectenhotels is ontzettend groot. Er zijn bouwpakketten te koop die je zelf in elkaar kan zetten maar de meeste hotels zijn kant-en-klaar. Zelfbouw is leuk om met je kinderen te doen, je kan ze dan ook uitleg geven over de natuur en over de insecten die in het kastje zullen komen. Er zijn kastjes te koop die speciaal geschikt zijn voor vlinders of bijen maar bij de meeste hotels zie je een combinatie van materialen.

Goedkope insectenhotels voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen kan je al kopen vanaf 15 euro. Vlinderhuisjes kosten gemiddeld 20-25 euro. Wil je een wat luxueuzer afgewerkt huisje dat echt lijkt op een hotel, kan de prijs oplopen tot ongeveer 75 euro. Waar je op kan letten bij het kopen van insectenhotel is dat het dak voldoende overhelt zodat het niet kan inregenen.

Interesse in een insectenhotel? Bekijk het volledige aanbod aan scherpe prijzen in de webshop:

Bekijk alle insectenhotels in de webshop

 

Plaatsing

Een insectenhotel kan je best een zonnig plekje (ingang op het zuiden) in de tuin geven waar het goed beschermd is tegen de regen. Je kan daarbij letten op de volgende zaken:
Bijen huizen het liefst minimaal een meter boven de grond en warmen graag op in de zon. Voor hen is het dus ideaal als het kastje een aantal uren per dag in de zon staat (liefst ’s ochtends).
• Een plekje in de schaduw mag eventueel ook, maar zorg er dan in ieder geval voor dat er geen regen naar binnen kan komen en dat het kastje zoveel mogelijk uit de wind hangt.
• Het kastje moet in de winter op dezelfde plek blijven staan! Als je het zou verplaatsen naar een warmere plek, dan komen de insecten onnatuurlijk vroeg uit en zullen ze het niet overleven.
• Je kan een insectenhotel het hele jaar door plaatsen. Soms kan het enige tijd duren voordat er insecten in zullen komen. Heb geduld, het zal op den duur zeker gebruikt worden.

3.3/5 - (6 votes)
5 reacties
3.3/5 - (6 votes)
  • m buskens
    Goed uitgelegd, ik ga mijn eigen gebouwde Insecten hotel plaatsen in de fruitwei van het zorgcentrum!
    Beantwoorden
  • Semih
    Wat als iedereen in de tuin een insectenhotel had, zou dit de ecosysteem niet veranderen? als je bepaalde insecten meer overlevingskans geeft dan zullen de andere toch positief of negatief beïnvloed worden...
    Beantwoorden
  • Marian Bergervoet
    Wat een geweldige informatie over de insectenhotels. Ook erg leuke foto's!
    Beantwoorden
  • A.L.Bex
    Moet de achterkant winddicht zijn als ik een insectenhuis bouw?
    Beantwoorden
    • Buldit
      Een insectenhotel staat best uit de wind. Een gesloten achterzijde zal er voor zorgen dat er geen luchtcirculatie is zodat de insecten geborgen zitten.
      Beantwoorden
Lees ook
Automatische hokopener voor kippen
wilde tuin aanleggen
Goedkoop tuin aanleggen
kantopsluiting hout
Kantopsluiting
houten weideomheining
Weideomheining
tuinieren in de herfst
Tuinieren in de herfst: 7 tips voor een winterklare tuin!
tuin zelf aanleggen
Zelf tuin aanleggen
wilde tuin aanleggen
Wilde tuin aanleggen
regenwaterput plaatsen
Regenwaterput plaatsen