automatische hokopener voor kippen

By bram
In Beestjes
Jul 10th, 2013
16 Reacties
21372 Paginaweergaves


Om vossen en marters af te weren had ik het dierenhok zodanig ingedeeld dat de kippen via de geiten moesten om in hun nachthok te kunnen. De geiten zouden een afschrikwerend effect hebben waardoor de kippen veilig zouden zitten. Amper 2 dagen later werd het tegendeel helaas bewezen en werd er een kip gepakt.

Als alternatief heb je dan maar twee keuzes: Een omheining plaatsen van 2 meter hoog en 40 cm diep of het kippenhok elke avond (manueel) afsluiten. Wij kozen voor de tweede oplossing met een twist en plaatsten een automatische hokopener met lichtsensor en timer.

Kippen afschermen tegen de vos
Om te voorkomen dat de haan de buren wakker kraait om 6u ‘s ochtends hebben we de lichtsensor gedeactiveerd en een bijhorende timer gekocht. Zo komen de kippen pas buiten om 8u30. Als schuif maakten we gebruik van een goedkope snijplank. Deze is vochtbestendig en komt reeds met een centrale opening om de koord aan te bevestigen. Je kan ook klaargemaakte poortjes kopen maar die kosten al snel 25 euro.

Automatische deur voor kipppenhok

Hoewel het maar een kleine moeite is om het kippenhok manueel open en toe te doen heeft een geautomatiseerd systeem toch enkele praktische voordelen. Je kan gerust een avondje weggaan en wanneer je ‘s ochtends overslaapt en in zeven haasten naar je werk moet zitten je kippen ook niet de hele dag opgesloten. Ook in je bed liggen en twijfelen of je het kippenhok wel hebt afgesloten zit er niet meer in :)

Update na 5 maand in gebruik (21 december 2013)
De hokopener werkt nog steeds perfect en is een echte aanrader. Ik overweeg wel om opnieuw over te schakelen naar een lichtsensor. De afgelopen maanden heb ik de klok al enkele keren moeten bijregelen en dat is vaak een heel gedoe. Helaas kan ik de ingebouwde sensor niet gebruiken omdat er onvoldoende licht is in het kippenhok. Ik moet hiervoor dus nog een afzonderlijke sensor kopen ofwel een raam voorzien in het hok.16 Responses to “automatische hokopener voor kippen”

 1. veerle baert says:

  Beste,
  ik vind uw automatische hokopener voor kippen zeer interessant.
  Zou u mij wat meer informatie kunnen geven over het “motortje” met lichtsensor ? Van welk merk is dit ? type ?
  Met vriendelijke groeten,
  Veerle.

  • bram says:

   Beste,

   Deze hokopener noemt VSB electronic doorkeeper en kost zo’n 100 euro. Je kan ze kopen met batterij aansluiting ( VSBb) of aansluiten op stroom ( VSB). De lichtsensor zelf zit verborgen in het hefsysteem. Als je deze binnen plaatst en er geen daglicht binnenschijnt zal je moeten gebruikmaken van een extra sensor. Deze kost een kleine 10 euro. Wij hebben er een tijdschakelaar op aangesloten voor het geval we een haan hebben die te vroeg zou kraaien in de zomermaanden.

   Ik heb de automatische hokopener gekocht op volgende site: https://www.axt-electronic.org/eu_shop/en/shop/. Deze is voor zover ik weet de goedkoopste aanbieder. De levering verliep vrij snel. Bestellen kan wel niet in het Nederlands gebeuren.

   Stuur gerust mocht je nog vragen hebben.

   • kroon says:

    Is er iemand die mijn de beschrijving kan geven van de tijdschakelklok voor het kippenkot?

    • mie says:

     het is geen reactie dat ik stuur maar ik ben eigenlijk ook op zoek naar de werkbeschrijving van het VSBb. heb het vorig jaar gekocht omdat de vos op bezoek geweest was. de firma waar ik een tuinhuis gekocht heb, heeft het geĂ¯nstalleerd.
     heb sinds gisteren weer kippen maar ze gaan later slapen dan dat het ingesteld is, vandaar…..
     hopelijk krijg ik hiet antwoord op,
     dank bij voorbaat

   • Ruud says:

    Hey Bram,

    hoe is het nu met de opener gesteld?
    Heb je de lichtsensor ook aangekocht en is die te gebruiken samen met/in combinatie met de tijdschakelaar?

    groeten,

    Ruud

    • bram says:

     Dag Ruud,

     De hokopener doet nog steeds zijn werk. Echter nog geen tijd gehad om de lichtsensor proberen te combineren. Onlangs waren de kippen weer te laat binnen en heb ik de timer nogmaals aangepast. Aangezien het instellen toch altijd wat tijd in beslag neemt is de lichtsensor zeker aangeraden.

     groeten,

     Bram

 2. bert schurink says:

  tegenwoordig zijn er ook gecombineerde hokopeners. deze zijn voorzien van lichtsensor en schakelklok. deze hokopener werkt op batterijen en is voorzien van een lcd scherm. zeer eenvoudig te programmeren. zie: schuko.nl

 3. Ine says:

  Super dat je een snijplank gebruikte! Wil ik ook doen, ik ben echter niet zo handig, waar vond je de rails?

  Grtz!

  • bram says:

   De geleiders die ik gebruikt heb zijn gemaakt van een U-profiel in kunststof. Deze kan je vinden in elke doe-het-zelf zaak bij de houten profielen en afwerkingslatten. De prijs was minder dan 5 euro. Ik heb wel eerst twee latjes op mijn houten platen moeten vijzen zodat ik de geleiders zijdelings kon bevestigen. Als alternatief kan je ze ook lijmen op de wand.

   Veel succes nog đŸ˜‰

 4. Danny says:

  Een klein minpuntje, het afstellen van de lichtsensor.
  Dit kan slechts gebeuren door het openen van de VSB om de potentiometer te kunnen bereiken, en dan is het in verschillende pogingen de juiste instelling op te zoeken om het sluiten van de schuif niet te vroeg te laten gebeuren, anders zitten de kippen buiten, het laattijdig openen is minder belangrijk.
  Groetjes
  Danny

 5. Peter says:

  Wij hebben ene van chickenquard in gebruik. Enorm tevreden van. Kwam zelf goedkoper uit dan ene van VSB. Verzending inbegrepen.

  http://www.chickenguard.com/

  • Snoes says:

   Kan je de chickenguard ook zo instellen dat de deur sluit wanneer het donker wordt, maar dat ze pas open gaat op een ingestelde tijd?

   • bram says:

    Volgens mij bestaat dit niet maar het klinkt wel als een goed idee! Ik zit met hetzelfde dilemma. :)

 6. Carl says:

  Wij wensen de hokopener in het hok te plaatsen. Wat is een goede en goedkope lichtsensor die wij extra kunnen plaatsen? Hoe verbinden we deze met de automatische hokopener van VSB? Ik ben een beetje handig, maar zeker geen expert, en wens graag praktische instructies.
  Alvast dank!

 7. YVES TOURAIN says:

  Ik heb er twee die op baterijen werken en een op het stroomnet.
  Heel tevreden want de vos is afgeweerd.
  Bij een hok heb ik telkens pech met het draadje die telkens doorknakt.
  Andere draadjes werden reeds gemonteerd doch nog niet het goede gevonden.
  Waar kan ik de originele draad kopen ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>